Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Najstvnijštvo

Tema: Spanje

 • Fi

  Fifi

  Fifi

  Objavljeno: 03 okt. 2023 16:03

  Smo vsi najstniki tako zaspani

 • Uredništvo

  _izbrisan uporabnik_

  Objavljeno: 10 okt. 2023 11:04

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljena! 

  Zahvaljujem se ti, da si nas kontaktirala s svojim vprašanjem. Če prav razumem, te zanima, ali so vsi najstniki utrujeni in zaspani. Predpostavljam, da se počutiš utrujeno in zaspano in da to stanje utrujenosti potem morda negativno vpliva na tvoj vsakdan.

  Mladostniki praviloma potrebujete od 8 do 10 ur spanca na noč, da lahko normalno čez dan delujete. Pogosto pa se zgodi, da ravno v obdobju najstništva mladostniki spite najmanj. Zakaj se to zgodi?

  Naše telo deluje glede na različne biološke ritme. Tisti, ki so pomembni za uravnavanje spanja in budnosti, so t. i. cirkadiani ritmi, ki se izmenjujejo v 24 urah. S pričetkom obdobja najstništva se ti ritmi premaknejo nekoliko naprej, kar za mladostnike pomeni, da ostanete dlje časa budni. Zaradi tega se tudi prebujate kasneje, kar pa se pogosto ne sklada z zelo zgodnjimi šolskimi urami - zgodaj se je težje prebuditi, ker vam tudi telo zvečer ne dopušča, da bi prej zaspali.

  Najpogostejši razlogi za pomanjkanje spanja v obdobju mladostništva pa so poleg zgoraj opisanega tudi šolske in obšolske obveznosti, ki se z leti vedno bolj kopičijo. Na pravilen ritem in zadostno količino spanca vpliva tudi uporaba raznih elektronskih naprav, pogosto pozno v noč. Uporaba elektronskih naprav se odsvetuje, tik preden se odpravimo  spat, saj modra svetloba, ki jo ekrani oddajajo, ohranjajo možgane budne, prav tako pa preprečuje izločanje spalnega hormona - melatonina. Pred spanjem se priporoča na primer branje knjig ali pisanje dnevnika.

  Več o mladostnikih in spanju lahko prebereš tukaj.

  V upanju, da sem ti temo o pomanjkanju spanca nekoliko približala, te lepo pozdravljam.

  Če imaš še kakšno vprašanje, pa kar napiši.

  Sara Holjević, dipl. psihologinja (UN)

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje