Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Motnje hranjenja

Tema: Motnje hranjenja, Samopodoba/Verjamem vase, Stres in anksioznost, Telesna samopodoba

 • Em

  Emma

  Emma

  Objavljeno: 17 sep. 2022 13:35

  Ljudje vedno komentirajo moje telo. Ni mi všeč. Vedno pravijo, da sem enostavno preveč suha in podobne besede. Nihče ne razume, kako zelo sem si želela to telo v mladosti. Ampak sem šla čez mejo. Pri 11 letih sem dobila motnjo hranjenja in je postajalo samo slabše. Včasih je res slabo, včasih pa je v redu. Včasih sem se celo onesvestila. Vendar me je preveč strah, da bi to povedala drugim. Počutim se, kot da se bodo do mene obnašali drugače ali pa bi mislili, da iščem pozornost. Borim se tudi s socialno anksioznostjo, predstavo o telesu in ljubeznijo do sebe.

 • Uredništvo

  Alenka Hafner

  Objavljeno: 20 sep. 2022 09:57

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  premagati strah in spregovoriti o svojih težavah ni enostavno, a je pogosto vredno. Osebe z motnjami hranjenja te pogosto skrivajo, a kasneje, ko so že ozdravljene, pogosto povedo, da jim je prav zdravljenje te motnje marsikaj dalo oziroma  pomembno spremenilo življenje na bolje. Razmisli in skušaj zaupati svojo težavo osebi, ki ti je najbližje. Ta ti bo potem lahko stala ob strani in te podpirala pri iskanju strokovne pomoči. Lahko pa se odločiš tudi, da kar sama obiščeš svojega osebnega zdravnika in z njim spregovoriš o motnjah hranjenja. Ker bosta v osebnem stiku, bo lažje presodil, kakšno pomoč potrebuješ. Verjamem, da boš zmogla. 

  Lep pozdrav, 

  Alenka Hafner, dr. med., specialistka javnega zdravja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje