Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

motnja hranjenja in hujšanje

Tema: Motnje hranjenja, Prehrana in gibanje, Telesna samopodoba

 • to

  tookie

  tookie

  Objavljeno: 12 feb. 2024 10:21

  Pozdravljeni. Sem prvi letnik srednje šole, in pred približno enim letom sem se odločila, da bom začela hujšati, saj, ko sem hodila po nakupih za valetno obleko, si nisem bila všeč v nobeni. Mami sem povedala, da bi rada izgubila malo teže in ona mi ke svetovala jedilnik, kjer poješ 5 obrokov na dan. Po tem jedilniku sem jedla približno 2-3 mesece, nato sem jedi na jedilniki malo spremenila in sem prišla iz 59kg na 53kg v pribl. 4 mesecih (marec-junij). Še vedno nisem bila zadovoljna, hotela sem izgubiti še več, da bi prišla do 48-50kg. To mi nekako ni uspevalo, poleti sem imela najmanj 52kg. Vsak dan sem se tehtala. Septembra, ko sem prvič stopila v srednjo šolo, sem kar naenkrat pridobila težo do 54kg. Vedno bolj me to obremenjuje, ko karkoli pojem, se počutim zelo ugabno, razmišljam o kalorijah, ali sem jih preveč pojedla... Pred drugimi prijatelji ali družinskimi člani jem normalno, a, ko sem sama, se včasih ne morem kontrolirati in samo jem in jem. Nevem kaj naj naredim. Je to motnja hranjenja? Kaj naj storim, da pridem do svoje želene teže (48-50kg)? (visoke sem 159cm)

 • no

  notgood

  notgood

  Objavljeno: 12 feb. 2024 12:51

  hej, verjamem, da ti je tezko. ko zapades v motnje hranjenja je zelo tezko priti vem. sama imam anoreksijo, isto sem visoka kot ti in tehtam 41kg. vem, da si zelis priti do neke "idealne" teze, ampak nikol se ne ustavi tam, potem ko to dosezes, si das nov cilj in se vec zgubis teze in teza samo pada in pada, nezavedno. ko si enkrat na tej tocki kot jaz, si zelo svoh po domace povedan, vse me je zacelo bolet, moji organi niso vec okej, bolj sem v depresijo padla, tudi domacim je zelo tezko to gledati, slabo kri imam in hudo zbolevam, ker je moja odpornost na nuli. skratka verjemi mi, da si lepa in si vec kot tcoja teza in tvoja postava. si zagotovo dobra prijateljica, dobra hcerka, dobra sestra, dobra vnukinja, dobra v tem kar rada pocnes. vem da ti je mogoce glupo, da ti jaz to govorim, ki imam tezave, ampak meni noben tega ni povedal, da to ni dobro zame in se tukaj kjer sem. hocem ti povedati iz svojih izkusn, da res ni vredno, res je tezko, teza ni vse.. jaz delam na pridobivanju teze in res bi rada pomagala vsem, ki imajo tudi tezave. probaj prositi za pomoc, da najdete vzroke, da si uredis svoje obroke. vem da zmores to in kot sem rekla, SI VELIKO VEC KOT TVOJA TELESNA TEZA. upam da najdes pomoc predno bo prepozno, res ti ne zelim tega. drzi se in drzim pesti. upam, da se bos malo zamislila, ko bos prebrala to in spoznala, da si v resnici ne zelis tega in da potrebujes pomoc in to cimprej, ker bo lazje priti iz tega, kot ce si ze tako dalec kot jaz. ker verjemi, zboleti je zelo lahko, ampak ozdraveti je veliko tezje.

 • Uredništvo

  Lucija Gobov

  Objavljeno: 12 feb. 2024 18:10

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  iz tvojega vprašanja ne uspem razbrati, koliko tehtaš sedaj. So pa vse teže, ki si jih navedla, za tvojo višino primerne.

  Tisto hujšanje, ko si v štirih mesecih izgubila 6 kg, je bilo še v redu. Če pa si začela z bolj strogimi dietami ob tem, da si imela normalno težo, se je tvoje telo uprlo hujšanju. Podzavest te priganja, da iščeš hrano in poješ več, kot bi bilo potrebno in začne se ponovno pridobivanje na teži.

  Mislim, da zaenkrat še ne gre za motnjo hranjenja, ki je resna in težko obvladljiva bolezen. Prej bi rekla, da imaš motnjo prehranjevanja.

  Svetujem ti, da ješ štiri ali pet obrokov zdrave, raznovrstne hrane. Če želiš še malo shujšati, zmanjšaj količino posameznega obroka. Izogibaj se sladke ali ocvrte hrane in predvsem sladkih pijač. Če boš imela primerne in redne obroke, te ne bo pograbila lakota, da se bi morala na samem prenajedati.

  Zavedaj se, da si takšna kot si, povsem v redu in so v življenju številne druge pomembnejše vrednote, kot je zunanji izgled.

  Vse dobro ti želim.

  Lucija Gobov, dr. med., specialistka pediatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje