Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Motivacija

Tema: Odnosi v družini, Učenje

 • Mi

  Mici

  Mici

  Objavljeno: 14 feb. 2023 14:48

  V šoli  mi  padajo  ocene  in  motivacija  do  učenja  ker  je  mami  šla  od  atija. 

  Kaj  na.

 • Uredništvo

  Anja Rakovec

  Objavljeno: 15 feb. 2023 18:20

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena, Mici,

  Hvala, ker si nam pisala. Žal mi je, da je tvoja mama odšla od očeta. Predstavljam si, da ti je zaradi tega hudo in se zato težko spraviš k učenju. To je v tvoji situaciji čisto razumljivo. Kadar smo v stiski in žalostni, se pogosto težko osredotočimo na opravljanje svojih nalog in vse skupaj postane težje kot prej. V takih primerih včasih potrebujemo več pomoči pri stvareh, ki smo jih prej zmogli sami, kot je na primer delo za šolo.

  Zate imam dva nasveta. Najprej ti svetujem, da se poskusiš pogovarjati o svojih občutkih in stiski s tistimi, ki jim zaupaš. To so lahko družinski člani, prijatelji, sošolci, učitelji, šolska svetovalna delavka ali kdo drug. Zaupaj jim, kako se počutiš zaradi situacije doma in kako to vpliva na tvojo motivacijo za učenje. Čeprav je to, da doživljaš neprijetne občutke, v tej situaciji normalno in verjetno še nekaj časa ne bo minilo, so ti bližnje osebe vseeno lahko v oporo, te poslušajo in kdaj razvedrijo, ko se počutiš slabo. Če se boš z drugimi pogovarjala in tako malce razbremenila, se bo tudi tvoja motivacija za učenje počasi vrnila. 

  Moj drugi nasvet pa je, da doma in/ali v šoli prosiš za pomoč pri delu in učenju. Morda se zaradi skrbi, ki jih imaš izven šole, v šoli težje zbereš in si zato pri pouku manj zapomniš. V tem primeru bi ti verjetno koristila dodatna razlaga šolske snovi, za katero lahko prosiš sošolce ali učitelje. Morda ti lahko za začetek pri razlagi in učenju pomaga tudi kdo od domačih ali pa kakšen sošolec po pouku. Če bi težave z učenjem trajale dalj časa in bi tvoje ocene še bolj padle, pa lahko pridobiš tudi dodatno učno pomoč in prilagojen način ocenjevanja pri predmetih, ki ti povzročajo več težav. Najbolje bo, če se o teh možnostih pogovoriš z razrednikom ali šolsko svetovalno delavko. 

  Upam, da ti je odgovor koristil. Če imaš še kakšno vprašanje, pa te vabim, da ga kar zapišeš.

  Želim ti vse dobro,

  Anja Rakovec, dipl. psihologinja (UN)

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje