Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

MOM

Tema: Čustva, Ostale duševne stiske

 • ni

  nini nine

  nini nine

  Objavljeno: 25 maj 2023 20:38

  Spopadam se z mejno osebnostno motnjo. Moji izbruhi jeze so neznosni nemoram se kontrolirati in tudi z depresijo je taki. Izgubila sem že par prijateljov zatadi tega in sem čisto obupana ker si nemorem pomagati. Poiskusila sm že tehnike sproščanja za preusmeritev pozornosti na okolico, tapkanje, kako kuhamo trmu v loncu, z dihanjem,... a mi čisto nič ne pomaga. Ali obstaja kaj močnejšega za MOM ker tako nemoram več naprej.

  Za v naprej se vm zahvaljujem za odgovor,

  ter lep pozdrav.

 • Uredništvo

  Jožica Barborič

  Objavljeno: 31 maj 2023 12:30

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  od kod prepričanje, da je tvoja težava MOM? Si bila pri strokovnjaku, ki ti je postavil diagnozo ali si jo diagnosticirala sama? Niso vsaki izbruhi jeze MOM in tudi vsaka žalost ni depresija. Gre za bolj zapletene procese, ki potrebujejo strokovno presojo oz. diagnostično postopek.

  Če si bila pri strokovnjaku, ti je bilo prav gotovo pojasnjeno in razloženo, na kak način MOM zdravimo. Če pa nisi bila, ti toplo priporočam, da ga obiščeš. Če in ko bo postavljena diagnoza, ti bo predlagal tudi program zdravljenja. Po mojih izkušnjah je najučinkovitejša psihoterapija, ki pa jo mora izvajati strokovno usposobljen terapevt določene psihoterapevtske modalitete, morda Realitetne terapije ali Vedenjsko kognitivne terapije ali katere druge, seveda v sodelovanju s tabo.

  Govoriš o izbruhih jeze, ki so neobvladljivi in s katerimi si uspela odgnati nekatere prijatelje. Verjamem, da si zaradi tega žalostna in ti je hudo. Zato tudi iščeš rešitve. A pomembno je najprej poiskati prave vzroke za neko vedenjsko motnjo, raziskati zgodovino pojavljanja, okoliščine v katerih oseba živi, kdo so pomembne osebe v njenem življenju, njene aktivnosti itd. in se potem osredotočiti na iskanje rešitev, izhodov.

  Želim ti vse dobro in pazi nase,   

  Jožica Barborič, univ. dipl. psihologinja, specialistka klinične psihologije in realitetna psihoterapevtka

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje