Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Moja sestrična dela stvari, ki niso prav

Tema: Čustva, Odnosi s prijatelji in vrstniki, Odnosi v družini, Samopodoba/Verjamem vase, Spanje

 • Ma

  Maskara09

  Maskara09

  Objavljeno: 07 maj 2023 08:35

  Pozdravljeni!

  Skrbi me za mojo sestrično...prej sva bili kot sestri...zdaj pa je začela kaditi in se dobiva z fanti in imajo spolne odnose...obnaša se zelo grdo itd..staršem sem povedala ker se mi zdi prav. Nočem biti kot ona stara je še le 15.let ali se naj še sploh družim z njo? 

  Drugo vprašanje: ali sem okej?

  Pogosto ne morem spati zvečer in vsak dan mi krvavi nos. Je to normalno ali ne..?

  Lp.

 • Uredništvo

  Nives Laul

  Objavljeno: 08 maj 2023 12:46

  Odgovor svetovalke:

  Draga skrbna sestrična ;),

  lepo je videti, da te skrbi dobrobit sestrične in da se zavedaš, kako je njeno vedenje neustrezno, celo škodljivo. To pomeni, da imaš razvite neke vrednote in moralno presojanje, ki ti bodo pomagali skozi življenje.   

  Odlično si postopala, ko si o vedenju sestrične povedala staršem. Oni so tisti, ki lahko v takšni situaciji dejansko ukrepajo; kako in če bodo to storili, pa je na njih - ti si naredila, kar si lahko.   

  Zdi se mi, da je tvoje zavedanje njenih stranpoti dovolj močno, da ne boš stopila po njeni poti - dejstvo, da sta sorodnici in prijateljici nikakor ne pomeni, da boš počela isto kot ona. Si človek sam zase, ki se lahko v vsakem trenutku samostojno odloča, kaj bo počel in kaj ne. Smiselno je, kot si napisala, da se od njen oddaljiš, če počne stvari, ki so napačne - običajno se to zgodi spontano, kadar se naš prijatelj začne vesti v nasprotju z našimi vrednotami in cilji. Če te bo vprašala, zakaj se nočeš več družiti z njo, ji lahko mirno in na spoštljiv način poveš, da se ti njeno vedenje (kajenje, odnosi s fanti) ne zdi primerno in da sama zase tega ne želiš. Prav je, da se postaviš za svoje potrebe in vztrajaš pri tistem, kar se tebi zdi prav, sploh glede na to, da imaš očitno zdrave predstave o tem, kaj je prav in kaj ne.   

  Želim ti vse dobro,

  Nives Laul, univ. dipl. psihologinja

 • Uredništvo

  Igor Rakuša

  Objavljeno: 08 maj 2023 13:44

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljena, 

  če se krvavitev iz nosa pojavlja dalj časa in je zmeraj iz iste nosnice, bi bilo dobro iti na pregled. Velikokrat se potem eno žilo malo popravi in je zadeva rešena.

  Spanje je pa bolj kompleksno, ker je odvisno, kaj imaš za druge težave. Lahko je povezano s stresom, lahko je pa čisto kaj drugega.
  Težko rečem s temi podatki.

  Bodi dobro,

  Igor Rakuša, dr. med., specialist družinske medicine

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje