Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Mioinozitol

Tema: Samopodoba/Verjamem vase, Telesna samopodoba, Telesno dozorevanje, Zdravje in bolezni

 • ja

  jaz

  jaz

  Objavljeno: 04 mar. 2024 16:34

  Pozdravljeni,

  imam PCOS in imam zadnje čase kar velike težave (konstantna utrujenost, pridobila sem precej teže, tudi menstruacije nimam, če ne jemljem tablet (Primolut nor), težave s kožo...). Približno mesec dni jemljem Mioinozitol (4000mg) s folno kislino  znamke znamke Viridian (https://or-ca.si/izdelek/myo-inositol-s-folno-kislino-120g/). Sedaj sem naročila produkt Golden Tree (https://www.goldentree.si/trgovina/inozitol-my-cycle/ )

  - Zanima me ali bi lahko jemala oba produkta ali naj se raje odločim le za enega? V primeru da je bolje, da jemljem le en produkt me zanima kateri se vam zdi bolj pimeren za omenjeno stanje/katerega bi mi svetovali?

  - Zanima me tudi kakšne so najvišje priporočljive doze mioinozitola za lajšanje simptomov PCOS (kolikor sem zasledila naj ne bi imel kakšnih izrazitih stranskih učinkov).

  - Glede na to, da jemljem Primolut nor, da imam reden cikel me tudi zanima ali se lahko izdelek kombinira s temi tableti. Pri ginekologu sem naročena čez približno 5 mesecev, zato sem se za nasvet obrnila na vas. 

  - Obstajajo še kakšni podobni prehranski dodatki, ki bi mi lahko olajšali simptome? 

  Iskreno mi je kar težko in bi poskusila marsikaj, če bi mi le malo pomagalo. Že pred diagnozo sem se borila s slabo samopodobo in vsi ti simtomi vse skupaj samo potencirajo, tako da bom hvaležna kakršnegakoli nasveta oz. usmeritve.

  Že v naprej se vam lepo zahvljujem za pomoč.

  Lepo pozdravljeni

   

   

   

   

   

   

   

 • Uredništvo

  Tinkara Srnovršnik

  Objavljeno: 05 mar. 2024 11:28

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  odmerki inozitola so bolj ali manj standardizirani, zato so tudi najvišji odmerki v preparatih primerljivi in ne vidim potrebe, da se jih še dodatno zvišuje. Preparata, ki ju navajaš, sta med sabo primerljiva, tako da prav tako ne vidim potrebe, da bi jemala oba hkrati. Jemanje Primolut nor nima veze z jemanjem inozitola. Če so simptomi PCOS res tako izraziti, da vplivajo na tvojo samopodobo, svetujem še obravnavo pri endokrinologu in morda zdravljenje z njihove strani- samo prehranska dopolnila in gestageni za sprožanje menstruacij namreč ne bodo dovolj.

  Lep pozdrav.

  Tinkara Srnovršnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje