Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Meša se mi

Tema: Marihuana in druge prepovedane droge

 • Ka

  Kaja-eh1234

  Kaja-eh1234

  Objavljeno: 09 feb. 2023 20:06

  Ne spomnim se kdo sem. Nemorem se spomnit nazadnje ko sem bla srečna tu kje pač sem. V osnovni sem to reševala z branjem; drug svet, drugi ljudje,... Z dovol domišljije lahko skoraj pobegneš!

  Proti koncu osnovne sem začela pit tu pa tam... Trava mogoce enkrat vsaka dva mesca. Nič škodljivega.

  Ampak pol sem jaz šla korak predaleč in probala ekstazi. To je blo bolše kot katerakoli knjiga do zaj. Jaz sem bla očarana nad tem novim občutkom.

  In tko sem začela poskušat vrsto različnih substanc. Alkohol nikol ni bil moj prijatelj. Ekstazi in kokain sta veliko bolši obciji na partijih... Če odšteješ obupno obnašanje do modelov od katerih droge so mi dišale. Pač blo je slabo ampak ne tko slabo kot zdej.

  Zato ker se mi majčken meša tko nevem več kaj je resnično kaj pa ne, slišim stvari ki jih ni tam...

  In najhuje je da nevem če se je to začelo preden sem začela jest benzote al po tem.

  Ksaloli so namreč bli (še vedno so)  tista droga, ki me je totalno dala na povodec. Žalostno...

  Vglavnem, pou leta sem jih redno jedla in zdaj so moji starši pogruntal, da sem zasvojena in v zeloo slabem prostoru v moji glavi.

  No pač zdaj sem 14 dni čista... Pač okej trava. Ampak, uh občutek imam kot da bom vsak čas šla nazaj. 

  Vleče me, čeprav je fizičnih znakov odvajanja konec. Ni bolše. Moji možgani, moje misli,... Jaz nevem kaj naj sama s sabo.

  Nemorem it nazaj. Nemorem tega naret moji familiji. Samo vem da bom. Na koncu dneva bom. Grem se stavit.

  Zaj sploh nevem če hočem pomoč kaj šele če sem je vredna. 

  Uh,...?

 • Vp

  Vprašanje

  Vprašanje

  Objavljeno: 10 feb. 2023 22:56

  Kaja te lahko vprašam, nimaš fanta če ga imaš se pogovori z njim? 
  Glej nekdo bo vedno tukaj said tebe. Vsak si zasluži živet, mogoče pa osvojiš glavno nagrado v katerikoli nagradni igri, npr., lahko osvojiš 90 milijonov, " you deserve to be here"

 • Uredništvo

  Nuša Konec Juričič

  Objavljeno: 13 feb. 2023 11:33

  Odgovor svetovalke:

  Draga Kaja,  

  hvala za tvoje sporočilo in bravo, da si se odločila spregovoriti o svoji težavi. Naj ti odgovorim kar na tvoje zadnje vprašanje - ja, seveda si vredna pomoči in si jo zaslužiš.  

  Prav tako ti želim povedati, da je zdaj pravi trenutek, da vztrajaš in sprejmeš podporo, glede na to, da si že zdržala 14 dni brez ekstazija in kokaina (če prav razumem). To je dokaz, da je možno. Ker pa je zasvojenost zapleten proces, tudi odvajanje vzame čas in energijo, pri kateri večina potrebuje podporo okolice. Pišeš tudi o benzodiazepinih, ne vem, ali si jih jemala že prej, preden si začela z esktazijem in kokainom ali kasneje, verjetno zaradi težav z depresivnimi občutki?

  Kakorkoli, draga Kaja, zdaj je čas, da ob podpori staršev, ki sta na srečo ugotovila, da imaš težave, poiščeš strokovno pomoč. Ne gre, kot sama veš, samo za fizično odtegnitev od droge, temveč za psihično rehabilitacijo, spoznavanje samega sebe, kar je vse potrebno, da zaživiš naprej in uživaš življenje, ki ti je dano, brez drog. Se da, zagotovo, potrebni sta vztrajnost ter podpora. Ne vem, od kje prihajaš, kot enega ustreznih naslovov bi ti predlagala Inštitut VIR, ki ima sedež v Celju, kjer te bodo podrobno seznanili z načini in možnostmi pomoči. V psihiatrični bolnišnici v Vojniku blizu Celja prav tako delajo z mladimi, odvisnimi od prepovedanih drog. Razmisli skupaj s straši, kam se obrniti, pomembno je, da ne izgubljate časa. Lahko pa nam še pišeš ali me pokličeš (št . telefona ti bodo dali v uredništvu), da mi poveš kaj več in bo lažje iskati pomoč.  

  Upam, da se nam še javiš, tako ali drugače, in še enkrat, sprejmi pomoč, vredna si.  

  Prijazen pozdrav,

  prim. Nuša Konec Juričič, dr. med., specialistka javnega zdravja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje