Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

menstruacija

Tema: Spolni odnosi in spolno življenje, Telesno dozorevanje

 • Wo

  Wob

  Wob

  Objavljeno: 19 feb. 2022 18:53

  nekateri ginekologi pravijo, da je menstraucija vitalni znak, nekateri da v tem stoletju ženskam če se ne trudijo zanositi, sploh ni potrebno imeti menstruacije in je nebodigatreba in tudi če ženska nima menstruacije iz kakšnega razloga je povsem ok in da obstajajo tudi zdravila- kontracepcijske metode kjer sploh ni krvavitev in je to povsem zdravo in še bolečin in izgube krvi se nima, da izguba krvi kao ni dobra, ker da se telo napreza, kaj od tega je res?

 • Uredništvo

  Tinkara Srnovršnik

  Objavljeno: 19 feb. 2022 18:53

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljena,

  menstruacija je odraz normalnega in usklajenega delovanja številnih organov v telesu in odraz spolne zrelosti ženske. Ne drži, da je izostanek menstruacije nekaj, ob čemer ginekologi samo zamahnejo z roko - potrebno je namreč ugotoviti, kaj v telesu deluje narobe, da menstruacije ne prihajajo redno ali jih sploh ni. Drži pa, da lahko pri nekaterih metodah kontracepcije zaradi določenih mehanizmov delovanja (npr. zavora ovulacije) pride do zmanjšanja ali izostanka menstrualne krvavitve, s čimer ni nič narobe, je pa lahko včasih obremenjujoče za nekatera dekleta.

  Lep pozdrav.


  Tinkara Srnovršnik, dr.med.,
  specialistka ginekologije

 • Wo

  Wob

  Wob

  Objavljeno: 19 feb. 2022 18:54

  V smislu, da ovulacija vsak mesec je pomembna samo, če ženska želi zanositi, če ne želi potem ni pomembna in ni nekega razloga, da bi ženske imele vsak mesec ovulacijo in menstruacijo v primeru, da so zdrave? In, da kljub temu, da pri nekaterih kontracepcijah ni menstruacije, da naj ženske to ne bi obremenjevalo, ker ni nobenega fiziološkega razloga, da bi ženska krvavela vsak mesec in je to bolj kulturni standard, preden je bila izumljena hormonska kontracepcija?

 • Uredništvo

  Uredništvo

  Objavljeno: 19 feb. 2022 18:55

  Pozdravljena Wob,

  svetovalka je odgovorila na tvoje vprašanje. Spletna svetovalnica ni namenjena razpravam s svetovalci na družbenih omrežjih. Morda bo s tabo kakšen pogled o tej temi podelil kdo od vrstnikov.

  Lep pozdrav iz uredništva.

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje