Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Menjava psihiatra

Tema: Samomor, Žalost in depresija

 • Ra

  Razočarana

  Razočarana

  Objavljeno: 24 feb. 2023 22:41

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Nikola Zhivkovikj

  Objavljeno: 07 mar. 2023 13:03

  Odgovor svetovalca:

  Živjo!

  Najprej se opravičujem za pozen odgovor, sem nekako spregledal vprašanje. 
  Glede psihiatrov je tako, da za obravnavo ne potrebuješ napotnice. Odloči se h komu bi rada hodila, pokliči in se naroči na pregled. Boš pa za prvi pregled morala počakat do prvega prostega termina. V vmesnem obdobju se lahko vodiš še naprej pri istem, ko boš pa dobila pregled pri novem psihiatru, pri tem starem zaključiš obravnavo (poveš, da naj te več ne naročajo). 
  Načeloma boš imela 15-minutne obravnave pri vseh psihiatrih, razen če bi šla nekam privat, saj zavarovalnica določa trajanje pregleda in mi žal na to nimamo vpliva. Super se mi zdi, da hodiš na terapijo, saj boš tam lahko naredila pomemben napredek. 
  Glede zdravil je tako: seveda je prav, da ti zdravnik razloži, zakaj so, kakšen je pričakovan učinek. Kvetiapin se zelo veliko predpisuje za spanje, drži, da je to stranski učinek in drži, da lahko ta učinek sčasoma zgine. Načeloma se to lahko zgodi z vsemi zdravili, ki jih uporabljamo za spanje, tako da je kvetiapin ravno tako dober kot ostale opcije. Seveda ima svoje pomanjkljivosti, ampak jih imajo ravno tako ostala zdravila. Pri nizkih odmerkih, ki jih uporabljamo za spanje, ne pričakujemo nekih hudih stranskih učinkov in je zdravilo zelo varno. Če bi prišlo do tega, da izgubi učinkovitost, se boš s psihiatrom zmenila za prilagoditev odmerka ali zamenjavo. Ravno zato je smiselno, da se redno vodiš. 

  Lepo bodi!

  Nikola Zhivkovikj, dr. med., specializant psihiatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje