Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Mehur in MDMA

Tema: Zdravje in bolezni

 • Ki

  Kira

  Kira

  Objavljeno: 09 jul. 2023 16:50

  Pozdravljeni,

  pred nekaj meseci sem imela prvo vnetje mehurja v življenju. Nisem vedela kaj je, kako se zdravi itd. Moja mama je imela samo blage verzije, zato je predlagala urološki čaj in pričakovala sem, da ni kaj hudega in bo izginilo po nekaj dneh čaja.

  Ravno v tistem času smo imeli zabavo in s prijatelji smo vzeli MDMA. Pozabila sem, da je eden stranskih učinkov to, da ti stisne mehur in posledično prepreči uriniranje za več ur. Proti koncu noči, ko sem se že vrnila domov, sem končno sedla na stranišče in urin je bil rožnat.

  Prestrašila sem se in kmalu za tem obiskala zdravnika. MDMA-ja nisem omenila. Predpisal mi je Primotren in simptomi so se pozdravili. 

  Sedaj spet čutim rahel pritisk v mehurju, bolečino pri seksu in pri uriniranju po penetraciji. Šla sem k zdravniku, test je pokazal visoko vsebnost bakterij v urinu in dobila sem nov antibiotik (Cisof). Vzela sem ga prejšnjo sredo in simptomi niso izginili. Kljub hkratnemu pitju urološkega čaja, brusničnega soka in jemanju suplementov - se je pritisk v mehurju morda celo povečal.

  Ali obstaja možnost, da mi je (čisti) MDMA permanentno poškodoval mehur? Je možno problem samo v tem, da sem vzela šibek antibiotik?

  Hvala!

 • Uredništvo

  Maja Nose Mijanović

  Objavljeno: 11 jul. 2023 07:54

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  gre samo za uroinfekt- vnetje mehurja. Verjetno Cisof niti Primotren nista bila učinkovita, obstaja kar nekaj antibiotikov, ki so učinkovitejši.

  Svetujem pregled urina, po možnosti odvzem urinokulture- pregled urina na bakterije. V kolikor gre za vnetje spodnjih sečil bi svetovala antibiotik nitrofurantoin, v kolikor pa imaš sistemske znake - vročina, mrzlica, bolečine ledveno - bi jaz pregledala še kri, po presoji predpisala cefuroksim.

  V kolikor težave še vztrajajo po taki antibiotični terapiji je potrebno izključi ti še SPO (spolno prenosljive okužbe). Pregleda se urin z molekularno preiskavo na več bakterij in virusov. V tem primeru je potrebna napotitev k infektologu.

  Upam, da težave hitro izzvenijo.

  Maja Nose Mijanović, dr. med., specialistka infektologije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje