Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Marmelada

Tema: Zdravje in bolezni

 • Pu

  Punca123

  Punca123

  Objavljeno: 03 jul. 2023 18:10

  Pozdravljeni!

  Zanima me ali je marmelada za porjavitev kože strupeno oz. ni priporočljiva za uporabo? Sama sem sicer zelo svetle polti, kar me ne moti toliko, ampak, ko sem v trgovini zagledala ta izdelek se mi je zdel zelo dober. Hotela sem si jo že kupiti, pa rajši nisem, saj sem začela razmišljati, da mora biti zagotovo veliko strupenih stvari v izdelku, glede na to, da ti spremeni polt. Hvala če boste odgovorili.

  :) 

 • Uredništvo

  Tara Ledinek

  Objavljeno: 04 jul. 2023 11:59

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena, Punca 123!

  Samoporjavitvene kreme vsebujejo sestavine (navadno sta to dihidroksiaceton ali eritroza), ki ob stiku s kožo reagirajo z njenimi sestavnimi deli (aminokislinami) v zgornjih slojih in na ta način vplivajo na njeno obarvanje. Poleg glavnih sestavin, ki povzročijo porjavitev, navadno vsebujejo še "dodatne sestavine" - vlažilne sestavine, barvila, antioksidante, olja in ekstrate ter druge. Navedene substance niso "strupene", lahko pa pri nekaterih občutljivih posameznikih vodijo v nastanek alergijskih reakcij ali draženje kože. Prav tako so izdelki "problematični" iz vidika, da jih je potrebno uporabljati redno, dosledno, potrebno pa je paziti tudi na enakomeren nanos, saj lahko sicer pride do nastanka madežev in neenakomerne obarvanosti kože. 

  Če te, kot praviš sama, tvoja nekoliko svetlejša polt, ne moti toliko (kar je edino prav!), ne vidim smisla in potrebe, da bi takšno kremo/marmelado uporabljala, saj druge, kot estetske, funkcije nima. Glede na tvojo svetlo polt, ti tudi sicer toplo odsvetujem pridobivanje zagorele kože na soncu ali v solarijih, saj pogosta izpostavljenost močnim sončnim žarkom, posebej pa sončne opekline kože, ki si jim, če si svetle polti, verjetno še posebej podvržena, povečajo tveganje za nastanek kožnega raka, hkrati pa vplivajo tudi na druge kožne bolezni in hitro staranje kože.

  Bodi ponosna na svojo svetlejšo polt in jo takšno tudi ohrani, saj boš s tem najbolje poskrbela tudi za svoje zdravje.

  Lepo te pozdravljam ter ti želim lepo poletje, preživeto v senci.

  Tara Ledinek, dr.med., specializantka javnega zdravja

 • Pu

  Punca123

  Punca123

  Objavljeno: 05 jul. 2023 23:07

  Hvala za odgovor. Vedela sem, da je izpostavljanje uv-žarkom lahko zelo nevarno, saj lahko vodi do kožnega raka, ampam bom bila sedaj še bolj previdna. 

 • Io

  Iop

  Iop

  Objavljeno: 06 jul. 2023 13:05

  Samoporjavitvene kreme so bile zelo moderne. Ker je bila moderna zagorela koža, izpostavljanje soncu s tem namenom je pa škodljivo in tudi solariji so škodljivi. Če se želi zagorelo polt in je to moderno, so potem te kreme dobra rešitev? Koliko so škodljive?

 • Uredništvo

  Tara Ledinek

  Objavljeno: 10 jul. 2023 08:13

  Odgovor svetovalke:

  Zdravo,

  razumem razmišljanje, da je, če sta sončenje in solarij škodljiva, samoporjavitvena krema dobra alternativa za pridobitev "moderne" zagorele kože. Moram se strinjati, da je morda res, če primerjamo tveganja, v primeru kreme to manjše, kot v primeru dolgotrajnega izpostavljanja soncu in solarijem z namenom pridobitve porjavele kože.

  Kljub temu pa želim še enkrat opozoriti, da tudi izdelki za samoporjavitev niso neškodljivi, njihov namen pa je izključno estetski, zato sem mnenja, da se je tudi njihovi uporabi bolje izogniti. Tveganja uporabe samoporjavitvenih izdelkov so odvisna od sestave, sestavin, nekateri posamezniki se na njih odzovejo z alergijsko reakcijo, nekateri opažajo pojav suhe kože in večjo občutljivost na sončne žarke, nekatere študije naj bi navajale tudi porast tveganja za nastanek raka kože in hitrejše staranje kože. Enoznačnega odgovora, kakšen je obseg škodljivosti njihove uporabe, žal tudi sama ne znam podati, saj so tudi informacije, dostopne na spletu, različne, a še vedno ostajam mnenja, da se je v tem primeru, kolikor je le mogoče, najbolje vsemu izogniti, in sprejeti svojo naravno lepoto. Vseeno imam sama raje bolj bledo polt, kot izpuščaje ob odzivu na samoporjavitveno kremo.  ;) Je pa odločitev vedno stvar vsakega posameznika, ki pretehta prednosti in slabosti uporabe izdelkov. 

  Lep pozdrav,

  Tara Ledinek, dr.med., specializantka javnega zdravja

 • Li

  Lili

  Lili

  Objavljeno: 20 jul. 2023 20:46

  No mene pa zanima še ena stvar glede teh produktov za porjavitev. Včeraj sem si kupila sončno kremo faktor 30, na kateri piše za naravno porjavitev- brez sredstva za porjavelost. Ali je to tudi kaj nevarnega, oziroma ali lahko škodi moji koži?

   

 • Uredništvo

  Tara Ledinek

  Objavljeno: 21 jul. 2023 13:46

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena, Lili!

  Glede na tvoj opis ne morem z zagotovostjo vedeti za kakšen izdelek gre in kaj vsebuje, a sklepam, da gre za navadno kremo za sončenje z zaščitnim faktorjem 30, ki ne vsebuje dodatnih sredstev za porjavitev, temveč nagovarja s podatkom, da porjavitev dosežeš preko sončenja (krema zaščiti pred opeklino, vseeno pa nekaj UV žarkov preide zaščito in koža porjavi). Glede na to menim, da krema ne škodi, kvečjemu koristi (vseeno pa morda preveri sestavine kreme), saj je zelo pomembno, da se v poletnem času zaščitimo s kremami z visokim faktorjem zaščite. Za še večjo varnost ti v prihodnosti priporočam zaščitno kremo s faktorjem 50 (posebej za obraz in ramena, ki so najbolj izpostavljena, za druge predele kože zadostuje tudi faktor 30), pomembno pa se je zavedati tudi, da prav nobena zagorelost ni zdrava, saj poveča tveganje za raka kože in zgodnje staranje kože, zato se je namernemu sončenju tudi ob nanosu zaščitne kreme vedno bolje izogniti. 

  Če te še kaj zanima, dobrodošla, da se vrneš z vprašanji. 

  Želim ti lepo poletje, preživeto v senci.

  Tara Ledinek, dr.med., specializantka javnega zdravja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje