Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Ljubezen in težave

Tema: Ljubezen in zaljubljenost, Odnosi v družini, Razmišljam in imam stališča

 • lm

  lmyxx

  lmyxx

  Objavljeno: 18 jun. 2023 10:21

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Jaka Kovačič

  Objavljeno: 28 jun. 2023 09:41

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljena, 

  ob branju tvojega pisma doživljam veliko breme, pritisk in težo pričakovanj tvoje družine, ki ti jo nalaga kot zapoved, ki mora biti v skladu z vero. Predstavljam si, kako neznosno situacijo ti mora to predstavljati, prav tako pa tudi tvojemu fantu. Iz zapisanega je razbrati, da se nahajaš v notranjem konfliktu in nekakšnem razpotju med družino in svojim fantom. 

  Ob tem se sprašujem, kako ti razumeš vero in kaj tebi pomeni zbližanje z bogom ter kakšen kontekst zavzema ta človeška, zemeljska ljubezen v odnosu do boga. Vprašanje, ki se ti zastavlja je precej kompleksno in globoko, zato se sprašujem, kaj ti pomeni oz. predstavlja tradicija in sledenje le-tej, v primerjavi s svobodno voljo, ki se rojeva iz tvojega srca, ki je nenazadnje povezano z bogom, tako kot ti (in vsi ostali). V kolikor mi je znano, sta Islam in Krščanstvo dve precej podobni veroizpovedi v svojem jedru, s tem da ena priznava Jezusa kot božjega sina, medtem ko druga ne, čeprav tako Biblija kot Koran govorita o ljubezni do bližnjega in sebe, o moralnosti in vzdržnosti, itd. V skladu s tem, ker navajaš, da s fantom načrtujeta resne korake, me zanima kaj ti predstavlja ljubezen v tem kontekstu. To sicer ni enostavno vprašanje, pa vendar neizogibno, v kolikor želiš avtonomni občutek in mirno vest, glede na situacijo v kateri sta se znašla. Si morda govorila s starši o iskrenosti svoje želje in namere s sedanjim fantom in ali si jim povedala kako se počutiš, ko te ne želijo slišati? Kaj bi bilo, če se nekoč odločiš po svoje? Nenazadnje se odpira pomembno vprašanje, s katerim se bi bilo morda dobro čimprej soočiti - s kom boš nekoč preživela večji del svojega življenja in čigava volja bo ta odločitev? 

  Iz zapisa je razbrati tvojo doslednost, vestnost, natančnost in resnost v namenih. Občutek dobim, kot praviš, da si res že zelo zrela oseba, kar je nadvse pohvalno. Predstavljam si, da je tvoj fant podobno zrel, resen in iskren v svojih namenih. Ob tem opažam kako močna je vajina volja ostati skupaj – in potem, ko spet odkrijejo, da se ne obnašata po pričakovanjih, se ponovno najdeta in združita. Kot da je vajina ljubezen nekako močnejša od družinskih zapovedi. 

  Ob vseh vprašanjih, ki sem ti jih zastavil, se ob tem sprašujem tudi kakšen pomen pripisuješ lastni diferenciaciji v prihodnje. Slednje pomeni sposobnost, da sledimo lastnim željam, ciljem in individualnosti, neglede na okolico in vzorce v katerih se nahajamo in ki morda niti niso pristno naši, pa četudi nismo od njih povsem neodvisni? 

  V pričakovanju tvojega odgovora te lepo pozdravljam,

  Jaka Kovačič, mag. psihosocialnega svetovanja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje