Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Ljubezen

Tema: Čustva, Komunikacija, Najstniška nosečnost, Odnosi v družini, Spolni odnosi in spolno življenje, Telesno dozorevanje

 • An

  Ana Lešnik

  Ana Lešnik

  Objavljeno: 26 mar. 2024 14:21

  Pozdravljeni, pred 2 mescoma sem imela prvi spolni odnos zelo je bolelo ampak nisma uporabila zaščite. Menstruacija mi zamuja ze 1 mesec, nevem kako naj povem mami. Prosim za nasvet

 • Uredništvo

  Tinkara Srnovršnik

  Objavljeno: 27 mar. 2024 12:26

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  če ti zamuja menstruacija, je potrebno napraviti test na nosečnost, ki ga lahko kupiš v lekarni ali drogeriji. Če bo pozitiven, se čimprej obrni na osebo, ki ji zaupaš, in se naroči k najbližjemu ginekologu na posvet glede nadaljnjih korakov. Zaželeno bi bilo, da z mamo ne glede na vse kljub vsemu vzpostavita zaupen odnos.

  Držim pesti in lep pozdrav.

  Tinkara Srnovršnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

 • Uredništvo

  Ajda Novak

  Objavljeno: 02 apr. 2024 21:19

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena!

  Najprej ti svetujem, da narediš test nosečnosti. Mogoče bo negativen in boš lahko nehala skrbeti, naslednjič pa boš spolnost spoznavala bolj varno. Včasih lahko menstruacija namreč zaostane zaradi stresa ali drugih življenjskih dejavnikov. 

  Če bo test pozitiven, boš morala zaradi tvoje starosti ne glede na to, kaj nameravaš glede nosečnosti narediti, čim prej povedati mami. Prosi jo za pomoč, saj jo boš potrebovala, pa tudi oporo in nasvete. Zapomni si, da ti bo mama vedno stala ob strani, tudi če se bo na začetku negativno odzvala. Pomembno je, da gresta čez to situacijo skupaj, da se skupaj z ginekologinjo pogovorita o možnostih in da poiščeta pravo odločitev zate. Dlje kot boš to skrivnost držala v sebi, težje se bo o njej pogovarjati, zato povej mami čim prej. Zgodaj v nosečnosti imaš tudi več možnosti za odločitev o prekinitvi nosečnosti, če je nosečnost nezaželena. 

  Želim ti vse dobro.

  Ajda Novak, mag. psihologije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje