Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Ljubezen

Tema: Čustva, Ljubezen in zaljubljenost, Žalost in depresija

 • sh

  shnapy

  shnapy

  Objavljeno: 23 okt. 2023 13:51

  Moj fant me je zapustil in sem v depresiji kaj naj naredim da se bom boljše počutila?

 • Uredništvo

  _izbrisan uporabnik_

  Objavljeno: 03 nov. 2023 09:18

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljena,  

  razhodi in prekinitve zvez so skoraj vedno boleča in neprijetna zadeva, še posebej če smo mi tisti, ki jih ljubljena oseba zapusti. Zato verjamem, da ti je res hudo in doživljaš neprijetna občutja. Praviš, da si v depresiji - verjetno s tem misliš, da doživljaš močnejša občutja žalosti, utrujenosti, razdražljivosti in podobno, torej vsa občutja, ki so značilna za trenutke, ko se zgodi nekaj nepričakovanega in negativnega, kar poruši naše ravnovesje in blagostanje. Naj te samo opozorim, da četudi so tvoja občutja, ki so se pojavila ob razhodu močna in resnična, še ne pomeni da imaš depresijo - depresija je huda duševna motnja, ki zahteva zdravljenje in traja dlje časa. Kar doživljaš ti, pa so najverjetneje občutja depresivnosti, ki jih v obdobju svojega življenja doživi vsak človek. Želel sem izpostaviti razliko med depresijo in depresivnostjo, da boš razumela, da bodo tudi tvoja občutja čez nekaj časa minila, da se boš z njimi lažje soočila, pa ti z veseljem predlagam nekaj možnosti.  

  Dobro bi bilo, da se skušaš zamotiti z različnimi aktivnostmi - npr. ko boš začutila, da prihajajo negativna občutja, se lahko odpraviš na sprehod v naravo, ali pa greš na kolo ali teč - telesna aktivnost dokazano pomaga pri spopadanju z občutki stresa in depresivnosti. Zamotiš se lahko tudi z različnimi hobiji. Mogoče se ti bo zdelo nenavadno, ampak tudi zdrava in uravnotežena prehrana pomaga pri boljšem počutju. Še ena stvar, ki je tudi lahko zelo koristna takrat, ko se počutimo slabo (še posebej po razhodu s fantom), pa je pogovor in iskanje opore pri prijateljih ali družini. Ne pozabi, da imamo te osebe tudi zato, da nam pomagajo in so tam za nas, ko nam je hudo. Zato se lahko pogovoriš z nekom, ki mu zaupaš in ki te bo skušal razumeti in gotovo ti bo potem lažje.  

  Upam, da sem ti vsaj malo pomagal, če pa te še kaj zanima, nam lahko brez zadržkov pišeš še enkrat. Če želiš, lahko tudi bolj konkretno opišeš situacijo, svoja čustva in misli, da ti lahko podamo bolj natančen in usmerjen odgovor. Seveda pa ti ni treba, če ti to ne bi bilo prijetno.  

  Lepo bodi!

  Patrik Senica, dipl. psiholog

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje