Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

ljubezen

Tema: Komunikacija, Ljubezen in zaljubljenost

 • ha

  happysad

  happysad

  Objavljeno: 19 sep. 2023 20:16

  Živjo, sem osnovnošolka in vem da sem mojemu sošolcu všeč. Nevem če on ve. hočem mu povedat pa nevem kako 

  lp

 • Uredništvo

  Ana Lampret

  Objavljeno: 25 sep. 2023 11:16

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  Tvoje vprašanje lahko razumem na dva načina. Prva možnost je, da praviš, da si svojemu sošolcu všeč in ne veš, ali on ve, da ti veš, da si mu všeč. Želiš mu nekako sporočiti, da veš da si mu všeč. Druga možnost je, da želiš svojemu sošolcu sporočiti, da je on všeč tebi, pa ne veš kako.

  Predvidevam, da v kolikor želiš sošolcu sporočiti, da veš, da si mu všeč, tudi sama zanj gojiš določena čustva in ga želiš s tem pripraviti do tega, da ti jih sam prizna. Spodbujam te, da poskušaš jasno izraziti svoja čustva, namesto da se osredotočaš na njegova. Fant namreč lahko na tvoje poizvedovanje odreagira obrambno, saj se morda boji, da bi izpadel šibak ali pa da bi ga zavrnila. V tem primeru ne boš prišla do odziva, ki si ga želiš, fant pa bo morda zanikal, da je komu priznal, da si mu všeč.

  Sošolcu najlažje sporočiš, da se zanimaš zanj tako, da zanj odkrito izkažeš interes. To lahko storiš tako, da mu neposredno poveš, da ti je všeč. Če se odločiš za to, da fantu zaupaš svoje občutke, je dobro, da to storiš brez posrednikov. Hitro lahko pride do nesporazumov, če mu tvoje sporočilo prenese kdo drug (npr. tvoj ali njegov prijatelj). Lahko te bo posrednik narobe razumel in prenesel drugačno sporočilo, fantu pa bo lahko nerodno odgovarjati temu posredniku namesto tebi. Splača se, da zbereš pogum in mu na samem poveš, da ti je všeč. Tako boš najbolje vedela pri čem si.

  Seveda je možnost tudi, da nisi tako neposredna in ga samo povabiš ven, na kakšen sok ali sladoled. Na ta način ga boš lahko bolje spoznala in posredno sporočila, da se zanimaš zanj.

  Upam, da sem s tem odgovorila na tvoje vprašanje.

  Lepo bodi,

  Ana Lampret, mag. psihologije

 • Ha

  Happysad

  Happysad

  Objavljeno: 05 okt. 2023 17:12

  Havla za odgovor

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje