Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

lekadol

Tema: Odnosi v družini, Zdravje in bolezni

 • Wo

  Wob

  Wob

  Objavljeno: 05 feb. 2022 19:29

  moja mami mi ni pustila jemati lekadola in podobnih sredstev (aspirin ...) ker je rekla, da tudi navaden lekadol je zdravilo in ima stranske učinke in zdravil ni dobro jemati za vsako stvar, če res ni nujno in da če se lekadol vzame na enkrat na "100 let", ko ga res rabiš, ne bo nič hudega, če se pa jemlje redno oz. ob vsaki bolečini se pa poveča možnost za stranske učinke? Pa da tudi recimo ob glavobolu so tudi kakšni nefarmakološki pristopi, ki dejansko delujejo? In, da tudi včasih je v življenju potrebno potrpeti, če se pa navadiš za vsako bolečino vzeti lekadol potem pa s tem zmanjšaš svojo zmožnost se soočiti z bolečino? Da pri nekaterih se razvije toleranca za protibolečinska zdravila in postanejo neučinkovita potem (predvsem tista na recept lahko)? In da tudi lekadol samo prikrije bolečino, ne reši pa vzroka bolečine in da bolečina je simptom in da zdravniku moraš znati povedati ali te je kaj bolelo, kje te je bolelo, kako močno, kako dolgo te je bolelo, če vzameš lekadol pa tega zdravniku ne boš znal čisto točno povedati, ker je lekadol zakril bolečino? Takšno mnenje kot moja mami ima tudi mami ene sošolke, ki je po izobrazbi medicinska sestra. Ena moja učiteljica pa pravi, da moja mami nima prav, da če te boli pomeni da je nekaj narobe in nima smisla, da trpiš in je bolje, da vzameš lekadol? Kaj je tukaj res?

 • Uredništvo

  Miljen Vidaković

  Objavljeno: 05 feb. 2022 19:30

  Odgovor svetovalca:

  Zdravo.

  Enostavno! Obe imata prav. Odvisno od primera. Zaradi tega je dobro uporabit lastno pamet in presodit kdaj je kaj je bolj primerno.

  Lep pozdrav,


  Miljen Vidaković, dr.med.,
  specialist družinske medicine

 • Wo

  Wob

  Wob

  Objavljeno: 05 feb. 2022 19:30

  Kako pa ? Na teh škatlah oz.navodilih piše, da se more tableto vzeti že preden se bolečina razboli oz. ob prvih znakih bolečine že. Je to finta farmacevtske industrije ali kako?

 • Uredništvo

  Miljen Vidaković

  Objavljeno: 05 feb. 2022 19:31

  Odgovor svetovalca:

  Odvisno od primera. Skozi življenje si vsak sam najde odgovor kaj mu bolj ustreza...
  Ko te bo začelo kaj boleti, boš bolje razumel...


  Miljen Vidaković, dr.med.,
  specialist družinske medicine

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje