Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

lajf naprej

Tema: Čustva, Komunikacija, Odnosi v družini

 • be

  bestikaa

  bestikaa

  Objavljeno: 08 apr. 2023 21:39

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Sara Seršen

  Objavljeno: 12 apr. 2023 20:06

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena!

  Hvala za tvoje vprašanje. Če prav razumem, ti trenutno nimaš fanta, ko pa pogovor nanese na to temo, se fant od tvoje sestre, s katerim se drugače zelo dobro razumeta, obnaša zelo zaščitniško. In kar ti on nekako sporoča je, da je bolje, da nimaš fanta, da ga ne rabiš in da ti ne boš imela toliko časa za družino.  

  Lahko razumem njegove skrbi in lepo je, da se tako dobro razumeta ter da tako skrbi za tebe. Ampak ne glede na to, je tvoje življenje in imaš ti vso pravico, da če imaš to željo, da spoznavaš fanta in imaš fanta. In imeti fanta oz. partnerja je lahko nekaj zelo lepega v življenju. Nenazadnje je tudi on s tvojo sestro že zelo dolgo skupaj in imeti partnerja je potem tudi za njega in tvojo sestro verjetno nekaj lepega.  

  V sporočilu nisi zastavila nobenega konkretnega vprašanja, kaj točno te zanima. Te zanima glede tega karkoli specifičnega?  

  Iz tvojega zapisa sklepam, da ti njegov odnos ni najbolj všeč in te to moti. Če je tako, bi ti predlagala, da se z njim pogovoriš. Povej mu, kaj te moti, katera čustva ob tem občutiš in potem, kako želiš, da bi on odreagiral oz. kako te lahko pri tem na pozitiven način podpira, ti pomaga.  

  Upam, da ti bo odgovor kaj v pomoč. Če pa ti lahko še kako pomagam, se ponovno oglasi in ti z veseljem odgovorim.  

  Lepo bodi, 

  Sara Seršen, mag. psihologije

 • be

  bestikaa

  bestikaa

  Objavljeno: 16 apr. 2023 01:38

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Sara Seršen

  Objavljeno: 24 apr. 2023 17:21

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena!  

  Vesela sem, da si se ponovno oglasila in hvala za tvoje vprašanje.  

  Na to, kako vedeti, kateri fant je pravi, ni enostavnega in direktnega odgovora. Ko neko osebo spoznaš in te privlači nekaj na njej (lahko je to zunanji izgled, lahko je to smisel za humor, lahko je to nasmeh, skoraj karkoli) ter se med osebama začne nek odnos, je najbolj pomembno, da si dopustita, da se čim bolj spoznata. Da ima vsak možnost pokazati pravega sebe in spoznati drugega takšnega, kot res je. Da si dovolita preživeti skupaj čas, spoznavata lastnosti, vrednote drug drugega, opazujeta, kaj čutita drug ob drugem. Potem pa s časom začutiš oz. začutita, ali imata določene skupne lastnosti, vrednote, želje, ali si želita nadaljevati po skupni poti ali ne. Nič ni narobe s tem, če po nekaj časa ugotovita, da vajin odnos (v partnerskem smislu) ni to kar sta pričakovala, kar si želita. Je povsem normalno, saj smo si ljudje med seboj zelo različni in je dejstvo, da se vsi ne razumemo enako dobro. S tem ne mislim, da smo s kom skregani, da koga sovražimo, ampak da z določenimi ljudmi tvorimo bolj globlje in intimne odnose kot z drugimi. V primeru, da ugotovita, da ne želita po skupni poti, je največ kar lahko naredita druga za drugega in hkrati vsak zase, da si dovolita, da gre vsak svojo pot (še vedno pa lahko ostaneta prijatelja). V družbi so razhodi zelo pogosto označi kot nekaj zelo negativnega, slabega. Razhod je lahko boleč, sploh če je nek odnos trajal res dolgo časa. Ampak hkrati osvobodi in omogoči, da lahko vsak živi naprej srečno življenje. Namreč, če smo v odnosu, v katerem se ne počutimo v redu, v katerem s partnerjem na določenih točkah ne funkcioniramo, se to vedno bolj stopnjuje in so težave lahko vedno hujše. To ne pomeni, da je karkoli narobe, s katerim izmed partnerjev ali da je kateri izmed partnerjem slab človek. Je povsem naravno dejstvo, da z vsemi ljudmi ne moremo zgraditi enakih odnosov, ker smo si med sabo tako različni. 

  Lahko pa s partnerjem ugotovita, da je vajin odnos, to kar sta si želela in zaživita srečno skupaj. Je pa potem pomembno delati na tem odnosu, ga graditi naprej, razvijati, tako kot se naprej razvijajo naša življenja na drugih področjih.

  Sedaj te bo verjetno tudi zanimalo, koliko časa je potrebno, da se s partnerjem spoznavata. Tudi tu ti na žalost ne morem podati konkretnega odgovora. Je povsem odvisno od para do para - nekateri so bili več let najprej najboljši prijatelji pa se je potem razvilo v partnersko zvezo, nekateri se spoznajo čisto na novo in se za neko skupno življenje odločijo po parih mesecih, lahko letih. Pomembno je, da slediš sebi, svojim občutkom, kako se ti ob osebi počutiš in da se s partnerjem iskreno pogovarjata, delita svoje občutke, svoje želje in pričakovanja. Če jih ne izrazimo na glas, druga oseba ne more vedeti, kaj si v odnosu želimo. 

  Upam, da ti bo odgovor kaj v pomoč. Če te še kaj zanima, ti z veseljem odgovorim. 

  Lepo bodi,

  Sara Seršen, mag. psihologije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje