Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Kontracepcija - maternični vložek

Tema: Varna spolnost

 • Ko

  Kora

  Kora

  Objavljeno: 15 mar. 2023 18:42

  Pozdravljeni!

   

  S fantom, s katerim imam resno zvezo, imava redne spolne odnose, zato razmišljam o dolgotrajnejši kontracepciji. V kratkem sem naročena na prvi ginekološki pregled in želela bi si imeti bakreni maternični vložek. Zanima me, če zavarovanje krije to storitev in v kolikšni meri ter če priporočate to vrsto kontracepcije nekomu, ki je šele pred kratkim pričel imeti spolne odnose?

 • Uredništvo

  Tinkara Srnovršnik

  Objavljeno: 16 mar. 2023 22:31

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  maternični vložek z bakrom je zelo zanesljiva metoda kontracepcije, primerna tudi za dekleta tvoje starosti, ki jo v celoti krije osnovno zdravstveno zavarovanje. Glede na to, da si v stabilni partnerski zvezi in posledično najverjetneje ne obstaja možnost kakšne spolno prenosljive okužbe, ki bi se z vstavitvijo lahko prenesla višje v rodila, ni zadržkov, da ne bi mogla uporabljati te metode kontracepcije.

  Lep pozdrav.

  Tinkara Srnovršnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

 • Pp

  Pppp

  Pppp

  Objavljeno: 18 mar. 2023 00:32

  Brala sem, da pri nas ginekologi še vedno puncam ki niso rodile ne radi predpisujejo vložkov. Je še vedno tako in zakaj je tako prepričanje?

 • Za

  ZanimaMe

  ZanimaMe

  Objavljeno: 18 mar. 2023 18:54

 • Uredništvo

  Tinkara Srnovršnik

  Objavljeno: 21 mar. 2023 06:35

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  res je, nekateri ginekologi imajo žal še vedno zadržke pred vstavljanjem materničnih vložkov ženskam, ki še niso rodile oz. mlajšim ženskam, ker se bojijo morebitne večje možnosti okužbe rodil, bolečine, ipd., čeprav za ta zadržek že dolgo ni več nobenih znanstveno potrjenih dokazov.

  Nehormonski gel, ki je opisan v poljudnem članku, pa glede na opisano prinaša s sabo slabo uporabno učinkovitost, torej tisto dejanskio učinkovitost, ki je odvisna od načina uporabe, ženskega telesa, njenih navad, ipd., in verjetno bo potebnih še kar nekaj raziskav, preden bi se ta metoda uveljavila kot zelo učinkovita.

  Lep pozdrav.

  Tinkara Srnovršnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

 • Pp

  Pppp

  Pppp

  Objavljeno: 21 mar. 2023 14:54

  Zanim me, zakaj se stroka tako otepa razvoja moške kontracepcije? Zdi se mi zelo nepošteno, da je vse breme na ženskah. Kao, da FDA gleda stranske učinke v primerjvi z nosečnostjo, moški pa ne morejo zanositi. Ampak kaj ni cilj ravno preprečiti možnost zanositve, za to sta potrebna dva. 

 • Uredništvo

  Tinkara Srnovršnik

  Objavljeno: 23 mar. 2023 06:32

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  raziskave v smeri moške kontracepcije so precej v teku, se pa o njih verjetno toliko ne govori in imaš občutek, da se jih stroka otepa. Vsekakor se strinjam s tabo, da mora biti cilj preprečevanje neželene nosečnosti, je pa vedno potrebno razmišljati tudi o stranskih učinkih zdravil. Tako v medicini pač je.

  Lep pozdrav.

  Tinkara Srnovršnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

 • Pp

  Pppp

  Pppp

  Objavljeno: 23 mar. 2023 12:05

  Samo ne zdi se mi pošteno, da se primerja pri ženskah stranske učinke v primerjavi z nosečnostjo insegovori, kako sploh nimajo tabletke nobenih stranskih učinkov jn so ful varne in se ženske kao nimajo nič bati (med nosečnostjo je 3x večja možnost za krvne strdtke kot med jemanjem kontracepcije ali nekaj takega?), pri moških pa se ne primerja stranskih učinkov v primerjavi z nosečnostjo (posledicami), ker moški biološko sam ne more zanositi in se ne upošteva, da lahko oplodi nekoga drugega. How is that fair?

  Mogoče je tako, da če že za covid niso mogli prepričati ljudi naj se cepijo in tvegajo stranske učinke,da bi zaščitili ne sebe, ampak nekoga drugega,kako bo šele pri temu?

 • Uredništvo

  Tinkara Srnovršnik

  Objavljeno: 24 mar. 2023 14:04

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  žal ali pa na srečo je tako, da sta moško in žensko telo grajena drugače, enako pa je tudi s stranskimi učinki- pri vseh zdravilih, ne samo pri kontracepciji. Večina stranskih učinkov pri tabletkah je blagih in prehodne narave, krvni strdki, ki jih omenjaš, pa so na srečo redki.

  Lep pozdrav.

  Tinkara Srnovršnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

 • Pp

  Pppp

  Pppp

  Objavljeno: 25 mar. 2023 16:29

  To je jasno. Ampaka za zanositev sta potrebna dva, ni pomemben samo tisti, ki bo nosečnost osebno nosil, ali pač?! 

  Pri moški kontracepciji sem brala, da imajo najboljšo možnost nehormonske metode, ker imajo manj stranskih učinkov?

  Pri ženski kontracepciji se pogovarjmo smo o hormonski, ker deluje, ampak ima stranske učinke. O razvoju nehormonske se sploh ne govori, ker ni denarja za razvoj? 

  Zakaj znanost zanika,da hormonska vpliva na razvoj možganov pri najstnicah,na to kateri tip moškega te privlači, ....? Brala sem, dadejnsko so študije n to temo? Hormoni se pač tvorijo v možgnih (kajne?) in evolucijsko je namen reprodukcija. Vem, da to uporabljjo nasprotniki kontrcepcije ta argument, ampak stroka zna reči samo, če ne bo hormonske, bo punca pa zanosila.

 • Uredništvo

  Tinkara Srnovršnik

  Objavljeno: 27 mar. 2023 14:35

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  vsekakor zanimivo razglabljaš, se je pa potrebno zavedati, da je hormonska kontracepcija, zlasti kontracepcijske tabletke, na tržišču že več desetletij in torej precej preverjena (in učinkovita) metoda. Glede enakosti oz. neenakosti spolov na tem mestu ne bi problematizirala, ker presega dejanski namen tega foruma, razvoj kontracepcije pa stalno poteka in gre v smeri čim bolj varnih metod s čim manj stranskimi učinki- tako hormonskih kot nehormonskih metod.

  Lep pozdrav.

  Tinkara Srnovršnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje