Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Kontracepcija

Tema: Varna spolnost

 • K

  K

  K

  Objavljeno: 06 jun. 2023 13:23

  Lani sem začela z uporabo NuvaRinga, a sem s tem kmalu prenehala zaradi hudih stranskih učinkov. Izgubila sem voljo do življenja, energijo, jokala sem skoraj vsak dan in se nasploh počutila grozno. Zdaj razmišljam, katero vrsto kontracepcije naj preizkusim, saj nama s partnerjem kondomi ne ustrezajo pretirano.

  Razmišljam v smeri bakrenega materničnega vložka ali diafragme, ker nista hormonska. Po drugi strani se mi zdijo najpogostejši stranski učinki hormonskih materničnih vložkov vseeno bolj privlačni kot tisti pri bakrenih. Najraje bi torej izbrala hormonski IUD, a me skrbi, da bo vplival na moje počutje podobno kot je NuvaRing.

  Imam kakšno zagotovilo? Ali je slaba reakcija na hormone pri NuvaRingu indikacija, da bo podobno tudi pri IUD-ju? In še to, se tudi pri hormonskem IUD-ju pojavi občutek, da tvoje trenutno počutje ni "naravno", oz. da "enaka" čustva občutiš drugače kot običajno? 

  Hvala!

 • Uredništvo

  Tinkara Srnovršnik

  Objavljeno: 07 jun. 2023 18:27

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  žal ni nobenega zagotovila, ali bo odziv pri hormonskem materničnem vložku enak ali pa ga sploh ne bo. Nekatere ženske so hormonsko bolj občutljive in lahko bolj burno odreagirajo na kontracepcijo v primerjavi z drugimi. Če ne želiš ničesar prepuščati naključju, je maternični vložek z bakrom zagotovo dobra izbira; diafragma nudi precej manjšo zaščito v primerjavi z njim.

  Lep pozdrav.

  Tinkara Srnovršnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje