Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Konoplja

Tema: Marihuana in druge prepovedane droge

 • Pl

  Plavalka

  Plavalka

  Objavljeno: 10 avg. 2023 16:04

  Živjo!

  Moji starši so pri mojem bratu (star je 18) odkrili konopljine liste, že leto nazaj pa travo. Vse je sicer moral pred starši vreči stran, vendar očitno to še vedno kupuje. Mene je sedaj zelo strah, da bi postal zasvojen s kajenjem, ali da bi poskušal še kakšne droge, saj ga imam (čeprav zelo malo govori z nami) zelo rada. Kakšne učinke ima sploh konoplja in ali se s tem lahko hitro zasvojiš?

 • Uredništvo

  Nikola Zhivkovikj

  Objavljeno: 11 avg. 2023 09:25

  Odgovor svetovalca:

  Živjo!

  Učinkov konoplje je veliko. Ljudje jo ponavadi uživajo, ker jih sprosti in umiri. Ima seveda lahko tudi neželene učinke, namreč lahko povzeoči tesnobo, celo panične napade, lahko pa tudi privede do paranoje/psihoze (se pa to ne zgodi pri vsakem, ki uživa). 
  Lahko tudi povzroči odvisnost. Težko rečem, kako zasvojljiva je. Odvisno je od tega, kako pogosto uživa, kakšne količine, ipd. Odvisnost se pa razlikuje od kakšnih drugih drog, predvsem v tem, da ni močne telesne komponente. Pri odtegnitvi, če se sploh pojavijo odtegnitveni znaki, so bolj v smislu razdražljivosti ali živčnosti, lahko je moten spanec. Vendar so prehodni in hitro minejo. Zato nas odtegnitev pri konoplji ne skrbi. Torej ključno je, da si oseba, ki uživa konopljo, želi nehati. To lahko naredi sam, oz. če sam ne zmore, lahko poišče pomoč pri psihologu ali psihiatru. Lahko se tudi obrne na DrogArt, ki je nevladna organizacija, kjer imajo svetovalnico, v kateri delajo psihologi. Imajo tudi spletno stran, kjer lahko več prebereš o sami drogi in o storitvah, ki jih ponujajo. 

  Če povzamem: ne morem reči ali je tvoj brat odvisen. To je odvisno od načina jemanja droge. Ne glede na to, a je odvisen ali le občasno uživa konopljo, je glavni predpogoj, da preneha z uživanjem to, da si tega želi. Če ne želi prenehati, ga boste na silo težko prepričali. Lahko se tudi starši posvetujejo s strokovnjaki, ki jim bodo lahko predlagali konkretne ukrepe, ki bi prišli v poštev v tem konkretnem primeru. 

  Lepo bodi!

  Nikola Zhivkovikj, dr. med., specializant psihiatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje