Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Kompulzivno prenajedanje

Tema: Motnje hranjenja

 • ne

  nesposobna

  nesposobna

  Objavljeno: 19 maj 2022 14:46

  Pozdravljeni,

   

  že od otroštva se borim s tem, da mi je hrana zelo dobra, obožujem jo in lahko bi jedla non stop. Zaradi tega nikoli nisem bila ravno suha, ampak sem se tudi ukvarjala s športom, zato je bilo vse v mejah normale. 

  Huje se je pa začelo, ko sem nehala trenirati (časovno in finančno ni več zneslo), sem se pa seveda malo poredila. Doma so me že od nekdaj opozarjali, da preveč jem itd., po tem pa je bilo vse ful slabše. Gledali so, kaj dajem na krožnik in koliko, veliko tudi komentirali. Jasno mi je, da so mi želeli le dobro, ampak takrat kot otroka me je to zelo potrlo. Rezultat tega vsega je bil, da sem se naučila jesti na skrivaj. Vse bolj sem se redila, zaradi tega me je bilo sram kamorkoli hoditi, moje socialno življenje je počasi izumiralo.

  Že par let prihaja do kompulzivnega prenajedanja, saj si ne upam jesti pred drugimi, ko pa sem sama, pa pojem vse, kar vidim, po navadi gre za nezdravo hrano. Že ogromnokrat sem poskušala s tem nehati, vendar ni in ni uspelo. Zdaj sem že študentka, in imam še vedno grozne težave s tem, zredila sem se pa tudi kar veliko, zaradi tega sem tudi izgubila menstruacijo in ko sem šla h ginekologinji, mi je odkrila ciste na jajčnikih.

  Za nekaj časa sem nato imela motivacijo, se prehranjevala zdravo in uravnoteženo, potem pa se je vse spet samo sesulo. Nimam več živcev se ukvarjati s tem, grozno mi je, počutim se utesnjeno, neumno in zelo nesposobno. Kaj lahko naredim? 

  Zdi se mi, da me nihče ne razume, saj vsi ljudje mislijo da "saj ni tako težko, pač ješ manj in telovadiš več".

  P.s. pri zdravnici sem že dobila napotnico za psihologa, pa ne vem, kdo bi bil najbolj primeren za to, h komu naj se naročim. Poleg tega moram nanj čakati okrog 3 mesece, in to me tako duši, ker se mi to zdi tako ogromno. 

 • Št

  Študentkanakonzervah

  Študentkanakonzervah

  Objavljeno: 23 maj 2022 02:59

  Da ti bo malo lažje - vse mika hrana in če ne bi vplivalo na zdravje, počutje in izgled, bi vsi jedli, ker je hrana užitek. 

   

  Nikoli nisem imela problemov do te mere, a morda ti bodo moji nasveti pomagali, takole stvari delam jaz:

   

  Nič dolgčasa = nič grizenja - kadar sem sama zaposlena, zasuta z delom, manj jem, ker enostavno nimam časa, niti ne čutim lakote.

  Manj stresa in negativnih občutij - dejstvo je, da hraniš notranjo praznino, prenajedanje je zgolj odraz nečesa v notranjosti. Verjamem, da boš s psihologom odkrila, kaj je to nekaj in razdelala občutke. Redi tudi stres, sama imam povišan holesterol zgolj od stresa. 

  Zadaj si cilj in omejitve - včeraj sem pojedla 3 vrečke čipsa. Danes bom eno in v tej bom uživala do konca, si vzela čas, ampak to bo edina vrečka danes. Postopoma nato zmanjšuj količino. 

  Jej počasneje, z zavedanjem in ne ob gledanju TV-ja - garantirano boš vase spravila manj. In "poslušaj" svoj želodec in nehaj, ko imaš občutek sitosti. 

  Poglobi se v sestavine tega, kar ješ - veliko prigrozkov vsebuje trans maščobe, ki dejansko uničujejo tvoje možgane. Z vsako mastno hrano si mašiš žile. Bomboni vsebujejo želatino, ki je iz živalskih parkljev, kož, klavnih odpadkov. Ne pozabi, da proizvajalci z najmanj stroškov želijo zaslužiti največ, kar rezultira v zelo slabih sestavinah. Imej se rada in sebi privošči boljše, ker si to tudi zaslužiš. Namen te točke je, da se ti prigrizki zagabijo. 

  Realizacija prenajedanja - Dejstvo je, da z vsako hrano izbiraš svojo prihodnost - kdaj umreš, zdravstvene zaplete, finančne posledice, kako zdrava bodo tvoja rodila, kako bodo nate gledali ljudje. In prihodnost planeta. Vsa hrana, ki je dejansko ne potrebuješ gre v breme Zemlje in ostale populacije.

  Zamenjaj prenajedanje za zdravo obsesijo, drugo odvisnost - npr. naj ti bo v nagrado, da vsak dan tehtaš manj, vrzi se v šport, postani strokovnjakinja za zdravo prehrano ali ocenjevanje 5. FCI skupine psiv, vzljubi kuhanje, napiši knjigo o svoji izkušnji. Karkoli, kar te veseli in zanima. Karkoli.

  Ja spet ta šport - dejansko ti veliko da, je naravno zdravilo za depresijo in mnoge tegobe. Vem kako f****g težko se je sploh spravit od doma, da boš športal, kako je neprijetno, ker te ljudje gledajo, lasje se ti zmastijo, vroče je, počutiš se luzersko, ribajo se to stegna itd. Ampak občutek, ko si uspel, ko si napravil zadano in si fizično utrujen je krasen.

  Bodi nežna do sebe in svojega telesa, sodelujta - ne pozabi, da si to ti, da so te drugi verjetno že dovolj ranili. Imej se rada in bodi hvaležna, da tvoje telo še vedno diha, celice se delijo, funkcionoraš, čeravno s telesom nisi lepo ravnala. To si ti, zaslužiš si, da si srečna, da te teža ne bo obremenjevala. 

  Majhna ti - redstavljaj si, da govoriš z majhno samo. Bi ji pustila jesti toliko in kar ješ? Kaj bi ji rekla? Kaj bi ti majhna ti odgovorila na vprasanje, zakaj se prenajeda?

  Vizija - verjetno imaš kakšno željo, ki je pogojena z nižjo težo, npr. sončiti se na Kanarskih otokih, skočiti s padalom, jahati konje, nekaj pač. Naj ti bo ta želja cilj, vizualiziraj si uspeh. Kdo si ti z normalno težo? Kaj boš počela? 

  Nisi neumna ali nesposobna kot si zapisala! -  vsi imamo odvisosti, vsi smo ranjeni, prenajedanje se pač vidi navzven. 

  Pohvali samo sebe, a ne s hrano - glej, prve korake si že naredila! Obisk ginekologa, čakanje na psihologa, pisanje na forum, poskušanje in delovanje v smeri rešitve je že ogromno. Lahko si ponosna že na storjeno. 

  In nazadnje malce čuden nasvet: moli. Pred leti bi kot ateistka zavila z očmi in se spustila v težko debato o veri, a me je poseben dogodek v mojem življenju spremenil. Odrešujoče je, da nas Bog sprejema takšne kot smo, da nas ima rad ne glede na neuspehe in da smo pred njim vsi eno. 

  Morda ti bo kaj izmed napisanega koristilo. Vedi, da nisi edina in nisi sama. 

   

   

   

 • Uredništvo

  Alenka Hafner

  Objavljeno: 23 maj 2022 08:18

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljeni,

  razumem vašo stisko povezano s precej dolgo čakalno dobo. Ta je sicer malo različna po različnih delih Slovenije, a glede na vaše težave bi vam predlagala Matjaža Copaka s Centra za mentalno zdravje (01 58 74 900), psihologi pa so zaposleni tudi v Centrih za duševno zdravje za odrasle, morda je tam čakalna doba krajša. Prav tako se z motnjami hranjenja ukvarja svetovalnica Muza na Ulici stare pravde 11 v Ljubljani (01 425 03 38 - uradne ure: sre. in čet. od 13. do 14. ure oz. e-mail: svetovalnica.muza@gmail.com, lahko pa se v času čakanja na psihologa obrnete tudi na anonimne prekomerne jedce (041 699 328).

  Vse dobro vam želim,

  Alenka Hafner, dr. med., specialistka javnega zdravja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje