Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Kg

Tema: Motnje hranjenja, Nasilje, Odnosi v družini, Prehrana in gibanje, Telesna samopodoba

 • Ti

  Tiya

  Tiya

  Objavljeno: 08 sep. 2022 00:49

  Pozdravljeni

  Pišem vam ker ne vidim izhoda oz.nevem kako ga rešiti. Pričelo se je 2 tedna pred koncem šole ko so me sošolci oz 2 sošolca žalila z grdimi besedami da sem predebela pujsa... Čeprav v resnici nisem bila nikoli predebela me je pa bilo malenkost več skupaj. Ko je bilo konec šole in so bile na vrsti počitnice sem se odločila da sošolcoma do naslednjega šolskega leta  dokažem da nisem vredna teh žaljivih besed ker so se me res dotaknile in sem jih vzela resno. No ko je bilo konec šole sem pričela z izgubo kg pri vsakem obroku sem si vzela količinsko manj kot prej in se začela.gibati 3×tedensko po 4 tednih nisem opazila velike razlike v kg oz. nisem shujšala veliko tako sem se v 2 mesecu začela izogibati večerjam in je bil že viden napredek. V 3 mesecu se je pa vse skupaj še poslabšalo namreč večerjo sem izpuščala že prej pri kosilih je bilo tako da sem ga samo jedla če mi je bil všeč če mi ni bil nisem pojedla ničesar kar je bilo tisti dan pač za kosilo. No danes pridem iz šole mi mama pripravi kosilo in mi da na krožnik isto količinsko kot ostalim jaz pojem malenkost preveč me že začne boleti trebuh potem sem ji rekla da zakaj mi ni dala manj ona reče da je to normalna količina obroka ampak meni je preveč mogoče ker se mi je skrčil želodec in ne morem več pojesti toliko hrane kot sem jo lahko prej. Ko smo pojedli kosilo je bila debata o meni in so mi starši rekli da sem vidno shujšala jaz sem jim odgovorila da se vidim skoz ista statši so govorili nasprotno da nisem več ista da.me je malo manj skupaj kot prej. Mama je rekla tudi da se boji da.ne bi imela pod 40kg ampak jaz imam že pod 40 kg samo ona tega ne ve visoka sem 146cm in imam 39,2kg sedaj pa ne vem kako naj.mami povem da imam toliko kg ker ne vem kaj bi rekla na to in kako bi odreagirala. Tudi 2 sošolca ki sta mi brej govorila grde besede jih zdaj več ne govorita ker sem jima dokazala kaj zmorem. Še nekaj vsakič ko se tehtam si želim da bi tehtnica pokazala manjšo številko kot prejšnji mesec. Avgusta sem imela še menstruacijo za sedaj je pa vprašanje če jo bom sploh dobila.

  Zanima me ali sem že na meji z težo in bi se morala nekomu zaupati ali mogoče iti na pregled k zdravnici.

  Lp

 • Uredništvo

  Lucija Gobov

  Objavljeno: 08 sep. 2022 17:28

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena, 

  verjamem, da ob koncu šolskega leta nisi bila predebela in tudi sošolca sta to vedela. Verjetno si jima bila všeč in sta želela le vzbuditi tvojo pozornost. To jima je uspelo, čeprav na negativen način. Fantje v teh letih so precej nerodni pri navezovanju stikov in se poslužijo tudi neumnosti, ki jih imajo kar nekaj na zalogi.

  Manj verjetno pa je, da si bodo še želeli tvoje pozornosti, ko boš presuha in videti bolna. Zato si nikar ne želi več, da bi tvoja teža še naprej padala. Zaenkrat je teža glede na tvojo starost in višino še primerna, ampak bolje, da s hujšanjem prenehaš.

  Verjetno se ti je res skrčil želodec, če si tolikokrat spuščala obroke. Zaupaj mami, zagotovo ti želi dobro. Dogovori se, da boš jedla več manjših obrokov in te ne bo silila s količinsko večjim obrokom, kot ga prenese tvoj želodec.

  Lep pozdrav

  Lucija Gobov, dr. med., specialistka pediatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje