Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Kašelj

Tema: Zdravje in bolezni

 • Ka

  Katka

  Katka

  Objavljeno: 23 feb. 2024 06:55

  Živjo! 
  Jaz že cca 10 dni kašljam. Zvečer ko govorim malo kašljam, ko grem spat zelo kašljam-vsakič ko se obrnem. Ampak nikoli ta kašelj ni gnojen. Pač ko inaš gnoj notri se pri kašljanju sliši, ampk pri meni je sako suh kašelj. Edino zjutraj ko se zbudim je rahlo slišen tist gnoj, kar sem povedala zgoraj. Včasih zjutraj tudi ven pljunem zelo gost gnoj (malo ga je) ampak čez dan in zvečer pa sploh ni sledu o njem...

  hvala

 • Uredništvo

  Tara Ledinek

  Objavljeno: 25 feb. 2024 21:50

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena, Katka.

  Smo v obdobju leta, ko virusne in bakterijske okužbe dosežejo "vrhunec" in ko se skoraj vsak izmed nas sreča vsaj s kakšnim nadležnim prehladom ali celo hujšo okužbo, ki ga za nekaj dni "priklene na posteljo". Praviš, da že 10 dni kašljaš, predvsem zvečer, ponoči in zjutraj, čez dan pa se kašelj umiri. 

  Verjamem, da je kašelj nadležen, ni pa potrebe, da te skrbi. Skoraj prepričana sem, da prebolevaš virusno okužbo, ki ti je povzročila nadležen suh kašelj - tako rečemo kašlju, kot ga opisuješ, ko čutiš draženje v dihalnih poteh, ne izkašljaš pa izmečka (takrat bi ga imenovali produktiven kašelj). Nič nenavadnega ni, da kašelj ob prebolevanju okužbe vztraja tudi več dni, celo do enega meseca, zato ni razloga za preplah.

  Ker verjamem, da te kašelj kljub temu moti in ti krati spanec, predlagam, da si, dokler ne mine, pomagaš s katerim od sirupom za pomiritev kašlja. V lekarni povej, da imaš suh dražeč kašelj in ti bodo znali ustrezno svetovati, kateri sirup izbrati. Da ti bo v prihodnosti lažje (ker se boš s kašljem sigurno še kdaj srečala - žal), naj ti povem, da v primeru suhega kašlja v lekarni prosi za nekaj za POMIRITEV kašlja, v primeru, ko čutiš, da moraš nekaj izkašljati, da imaš izmeček, pa potrebuješ nekaj ZA IZKAŠLJEVANJE. Nikoli pa ne smeš uživati obojega hkrati, saj v tem primeru zaideš v začaran krog pomirjanja in spodbujanja kašlja in se čas do okrevanja le podaljšuje. :)

  Če bo kašelj še vztrajal in se stanje ne bo izboljšalo, pa ti je vedno na razpolago tudi osebni zdravnik, ki lahko v živo najbolje oceni, kaj se s teboj dogaja. 

  Lepo te pozdravljam in ti želim čimprejšnjo ozdravitev. :)

  Tara Ledinek, dr.med., specializantka javnega zdravja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje