Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Kalorije

Tema: Prehrana in gibanje

 • Vp

  Vprašanje

  Vprašanje

  Objavljeno: 16 mar. 2023 07:02

  Pozdravljeni. Koliko moram imeti zauzit dnevnik vnos kalorij za 16 let, 165cm za vzdrževanje, hujšanje in koliko je preveč oz s koliko kcal se bom začela redit? Imam 50kg. In kaj se zgodi v primeru da pride kakšen dan prenajedanja za mogoče 2000kcal ali 3000kcal več? Koliko se v tem primeru zredim?

 • Uredništvo

  Damjana Žolnir

  Objavljeno: 21 mar. 2023 09:07

  Odgovor svetovalke:

  Draga obiskovalka spletne svetovalnice, hvala za vprašanje. Ker želiš ohraniti svojo postavo, te zanimajo kalorije.   

  Koliko jih tvoje telo potrebuje za vzdrževanje teže, je spremenljivo. Kadar se veliko gibaš, se ob tem zadihaš, prepotiš, takrat telo porabi več kalorij. Kadar samo sediš, potrebuješ le okrog 1850 kcal dnevno. Če greš recimo na izlet na kak hrib, tam hodiš 3 ure ali pa če 2 uri kolesariš (brez baterije), mimogrede "pokuriš" 100- gramsko čokolado.   

  Saj veš - ko poješ toliko, kot telo porabi, ostaja teža na istem. Če zaužiješ več, si telo najprej napolni rezervoar glikogena v mišicah. Ko je ta poln,  začne viške odlagati pod kožo. V podkožno maščevje, ki ga ne želimo, kajne.   

  Še tole: pri porabi kalorij šteje vsak naš korak, ne le športi.   

  Sprašuješ tudi, koliko se zrediš, če kak dan poješ 2000 kcal preveč. Za približno 250 gramov, torej četrt kilograma.   

  Zdi se mi pomembno dodati še tole. Telesna dejavnost je koristna ne le za porabo zaužitih kalorij, pač pa tudi za čvrstost telesa. In lepši, bolj zadovoljen videz tudi.  Sem ti odgovorila?   

  Želim ti, da boš zadovoljna s seboj. Takole "na daleč" vidim, da imaš lepo postavo in da ni kaj skrbet.   

  Krasno pomlad ti voščim,

  mag. Damjana Žolnir, dr.med., specialistka šolske medicine

 • Ja

  Jaz

  Jaz

  Objavljeno: 21 mar. 2023 09:54

  Hvala za odgovor, ampak ali ni 1850 zelo nad mojim bmr in se bom dolgorocno zaradi tega redila, ne vzdrzevala? Recimo da se ne gibam nic, koliko potrebujem? Kako ves koliko potrebujes dnevno ker tudi kalkulatorji kazejo drugace... hvala!

 • Uredništvo

  Damjana Žolnir

  Objavljeno: 24 mar. 2023 14:40

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena, draga obiskovalka.

  V 1850 kcal sem vračunala tvojo postavo, ki je sicer ne poznam, a iz teže in višine domnevam, da imaš relativno malo maščevja (ki porabi malo kalorij) in relativno več mišic (ki porabijo že v mirovanju veliko več kalorij kot maščevje, kaj šele, če se gibaš). Zato tako visoka cifra.

  Priznam, podatki se precej razlikujejo, kamorkoli pogledaš. Edina resnica je tale: najbolje ve tvoje telo, koliko je njegova bazalna poraba. In koliko porabi za kolesarjenje, koliko za hojo, za ples. Precej različna telesa imamo: različne deleže maščevja in mišic, različno izkoriščamo hrano. Tako da boš samo s poskusom odgovorila sama sebi, koliko kalorij pojesti, da se ne rediš. Poskusi jesti en teden 1700 kcal dnevno, pa se stehtaj na začetku in na koncu. Po enem tednu spremeni količino zaužitih živil ali pa povečaj - zmanjšaj porabo, to je gibanje. Bo zdaj bolj jasno?

  Velik pomladni objem in veliko sreče ter veselja pri raziskovanju ti želim,

  mag. Damjana Žolnir, dr.med., specialistka šolske medicine

 • Ja

  Jaz

  Jaz

  Objavljeno: 24 mar. 2023 17:14

  Hvala, razumem. Je pa res da v resnici res nimam mišic in imam mascobo na trebuhu, ker sem v preteklih 3 letih izgubila 30kg z jedenjem zelo nizkokalorične hrane in brez telovadbe. Zato me ravno zdaj najbolj skrbi koliko je ta stevilka, ker imam zelo strah pred povecanjem teze kljub mojim 50kg in mogoce imam celo motnje hranjenja, zato sem se narocila k psihologu. Ta teden sem jedla 850kcal vsak dan. Pred tem sem jedla cez teden okoli 400kcal in vcasih sem cez vikend nenadzorovano bingala na prcivu do slabosti. Neznam najti ravnovesja in si izbiti iz glave kcal

 • Uredništvo

  Damjana Žolnir

  Objavljeno: 27 mar. 2023 13:50

  Odgovor svetovalke:

  Prijazno te pozdravljam in se ti iz srca zahvaljujem za tvoj podatek o prejšnji telesni teži. Slednji pomembno prispeva k temu, da mi je tvoj strah pred novimi kilogrami bolj jasen. In zelo razumljiv.

  Medtem ko si izgubljala maščevje, se je tvoje telo navadilo shajati z zelo malo hrane. Naučilo se je dobro izkoristiti vse, kar si zaužila. Tega tvoje telo ni pozabilo, zato podpiram tvojo taktiko. Pišeš, da si jedla v minulem tednu po okrog 850 kcal dnevno. Na tvojem mestu bi tako nadaljevala. Ker ti pecivo poveča apetit tako zelo, da ne najdeš več ravnovesja, bodo obravnave pri psihologu lahko zelo pomagale. Privošči si pecivo recimo tik pred sprehodom. Telo bo pojedena hranila porabilo in nevarnosti, da bi jedla čez mero, ne bo, ker se boš odpravila ven.   Všeč mi je, ker si odkrita, ker ne skrivaš svojih težav. Tako boš ob psihologovih navodilih lažje preplavala obdobje, ki je pred teboj.  

  Vso srečo in veliko vztrajnosti ti želim,

  mag. Damjana Žolnir, dr.med., specialistka šolske medicine

 • Ja

  Jaz

  Jaz

  Objavljeno: 27 mar. 2023 14:54

  Hvala! Kaj pa bi se zgodilo ce bi dnevne kalorije povecala in na koliko bi to moglo biti? 

 • Uredništvo

  Damjana Žolnir

  Objavljeno: 31 mar. 2023 09:07

  Odgovor svetovalke:

  Prijazno pozdravljena, glede na tvojo zgodovino, se mi zdi pomembno, da boš vnos kalorij povečala postopoma. Predlagam, da dodaš po petdeset ali sto kcal na teden.

  Enako pomembno je, da istočasno povečuješ telesno dejavnost. To ti bo postopoma prineslo več mišic in tudi večjo bazalno porabo telesa.  

  Lepo te pozdravljam, držim pesti, da ne odnehaš,

  mag. Damjana Žolnir, dr.med., specialistka šolske medicine

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje