Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

kako vem kdaj sem pripravljena

Tema: Ljubezen in zaljubljenost, Spolni odnosi in spolno življenje

 • sa

  sarci

  sarci

  Objavljeno: 29 nov. 2023 22:01

  zdravo

  mene pa zanima kako naj se z fantom pogovorim o tem, da mislim da se nisem pripravljena imeti spolnega odnosa... skupaj sva slabo leto in sva se zadnic pogovarjala o tem ce bi zelela imeti spolni odnos. Rekla sem da mislim da za to se nisem pripravljena iin je rekel da razume ampak vseeno mislim, da si on to mocno zeli in da je bil z mojim odgovorom razocaran.

  Nocem se siliti v to ampak me je strah da bi popustila pri svoji odlocitvi.

  Kako naj vem gdaj bom res sigurna v to da si zelim imeti spolni odnos?

   

   

 • Uredništvo

  _izbrisan uporabnik_

  Objavljeno: 04 dec. 2023 12:28

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljena, sarci.

  Najprej hvala, da si osvetlila to zelo pomembno temo. Prvi spolni odnos mnogim predstavlja pomemben dogodek v življenju in pogosto se zgodi, da se eden izmed partnerjev počuti prej pripravljen nanj kot drugi. Razlogov za to pa je lahko veliko.

  Odločitev o tem, kdaj imeti prvi spolni odnos, je odločitev vseh vključenih in le vsak zase lahko presodi, ali je pripravljen nanj ali ne. To, da si z nekom že dalj časa v zvezi ali to, da te nekdo v prvi spolni odnos prepričuje, čeprav še nisi pripravljena, ne sme biti razlog, da se odločiš za prvi spolni odnos, saj bi lahko takšno odločitev kasneje obžalovala.

  Če nobeden od vaju še ni imel spolnega odnosa, predlagam, da najprej vsak pri sebi razmislita o tem, zakaj si želita spolni odnos zdaj oziroma zakaj ne. Raziskujta želje, meje ter strahove glede prvega spolnega odnosa in tudi glede spolnosti na splošno. To vama bo pomagalo, da se bosta lažje pogovarjala o pričakovanjih in izognila razočaranju na kateri koli strani. Razmislita in pogovorita se tudi o uporabi zaščite pred nosečnostjo in pred spolno prenosljivimi okužbami. Potrudita se ustvariti prostor, kjer lahko drug drugega kadarkoli prekineta in ja spremenita v ne. Tako bosta zagotovila, da bo prvi spolni odnos za vaju oba varna in pozitivna izkušnja.

  Če imaš še kakšno vprašanje glede prvih spolnih odnosov ali glede spolnosti, ti za začetek predlagam, da si pomagaš tudi s kakšnim strokovnim gradivom, kot je na primer Ljubezen in spolnost (https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/ljubezen_in_spolnost_2017.pdf), ali pa z izobraževalno oddajo, kot je Slovar spolne vzgoje (https://www.tosemjaz.net/razisci/spolnost/slovar-spolne-vzgoje/), ali pa se o tem še s kom pogovoriš. V vsakem primeru lahko ponovno pišeš tudi nam in mi ti bomo z veseljem odgovorili.

  Vse dobro ti želim,

  Eva Štrukelj, mag. klinične in zdravstvene psihologije in mag. psihoseksologije

   

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje