Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Kako takoj zapsati?

Tema: Čustva, Spanje, Stres in anksioznost

 • Zz

  Zz

  Zz

  Objavljeno: 07 apr. 2024 22:50

  Pozdravljeni, imam pogoste težave s spanjem. Prej se mi je to bolj poredko dogajalo, zdaj je pa to postal ritual vsako nedeljo. Ne morem zaspati (tudi do 5 zjutraj, čeprav imam budilko že ob 06:20) tudi, če vzamem tablete za spanje (na bazi nekih zelišč) in uporabim razpršilo z melatoninom (tudi do 4-krat "špricnem", čeprav je priporočeno le enkrat). To nespanje me spravi v nejevoljo in potem sem jezna sama nase in se še manj počutim zaspano. Poleg tablet sem poskušala tudi v stopala vmasirati magnezij v olju, pa ni delovalo. Štejem ovce, koze, konje in ne pomaga. Probam zanalašč ostati budna in ne pomaga.

  Predvidevam, da je razlog psiha. V glavnem, rada bi, da mi svetujete kako lahko v takih primerih zaspim čimprej. Kako ugasnem misli, ki mi neprestano brnijo po glavi? Ali jih vsaj stišam? In zakaj ne morem zaspati kljub trem tabletam (vzamem jih le, ko imam občutek, da ne bom spala) in razpršilu z melatoninom?

  To mi je res pomembno, saj se mi velikokrat to zgodi pred kakim testom, tudi če se ne obremenjujem toliko s tem. 

  Hvala vnaprej!

  P.S. se zgodi tudi čez vikende, da ne morem zaspati.

 • Uredništvo

  Nikola Zhivkovikj

  Objavljeno: 01 maj 2024 08:55

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljena!

  Se ti najprej opravičujem za pozen odgovor. 
  Verjamem, da je težko, sploh če se ti to dogaja bolj pogosto. 
  Spanje je zelo občutljivo na nihanja v naši duševnosti. Veliko duševnih težav se najprej pokaže z motnjo spanja. S tem ne želim povedati, da imaš kakšno duševno motnjo, ampak to, da je dovolj, da si kaj tesnobna, oz. da te čaka neka stresna situacija naslednji dan, kot je npr. test, in se zaradi tega ne moreš pomiriti. To, kar opisuješ kot misli, ki jih ne moreš ustaviti, so najverjetneje posledica tesnobe. 
  Neke instantne rešitve za to nimam. Tesnoba, ne glede na to, kako neprijetna je za nas, je popolnoma normalno čustvo in nas v življenju na marsikakšen način tudi podpira. Čustev pa ne moremo "na gumb" ugasniti. 
  Kot razumem, si že veliko stvari poskusila, da bi si pomagala. Verjamem, da si že kaj brala o tem, vendar je zelo pomembna higiena spanja. O tem si lahko prebereš na naši spletni strani, pa tudi drugje po internetu. 
  Druga stvar, ki jo lahko poskusiš so tehnike sproščanja, čuječnost ali meditacija. Kar je nekako skupno tem tehnikam je to, da pozornost preusmerijo iz misli na trenutne občutke. Ko pozornost iz teh misli preusmerimo, se pa lažje umirimo in zaspimo. 
  Zagotovo je pa pomembno tudi to, da se zavedaš, da ni "nenormalno", če kdaj slabše spiš. To se dogaja čisto vsem ljudem, sploh če smo živčni. Verjetno si pa ti malo bolj občutljiva na to in se ti nekoliko pogosteje to dogaja. Če je to le občano, bi ti verjetno pomagalo že samo to, da tem težavam ne posvečaš več toliko pozornosti. 
  Če pa se to dogaja pogosto, potem bi se lahko obrnila tudi na osebnega zdravnika, ki ti mogoče lahko svetuje tudi bolj konkretne rešitve. 

  Lepo bodi!

  Nikola Zhivkovikj, dr. med., specializant psihiatrije

 • Au

  Aurelius

  Aurelius

  Objavljeno: 01 maj 2024 22:09

  Pozdravljena,

  pišem ti, ker sem tudi sam imel od prvega letnika gimnazije redne težave s spanjem. Pred dvema mesecema mi je bila po dolgem času borbe s psiho diagnosticirana mešana anksiozna in depresivna motnja, zdaj jemljem antidepresive (zjutraj sertralin in zvečer trazodon) in spalni ritem se mi je spet vrnil. Svetujem ti, da bodi pozorna tudi na svoje misli, saj je potrebno pri pojavu suicidalnih čim prej odreagirati. Šolske obremenitve so za marsikoga vir duševnih stisk, pri meni je z nespečnostjo in utrujenostjo šlo tako daleč, da sem doživel adrenalni zlom in bil tri tedne zaprt na psihiatriji. Zdaj mi je žal, da nisem reagiral že veliko prej, saj se s takimi mislimi soočam že več mesecev. Sicer pa pri tovrstni duševnih stiskah v veliko pomoč pride povezanost z ljudmi, občutek skupnosti, druženje v skupini.  

  Drži se. 

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje