Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

kako se znebiti tega oz. kaj to sploh je?

Tema: Čustva

 • ne

  nesmiselka

  nesmiselka

  Objavljeno: 22 avg. 2022 21:14

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Anja Rakovec

  Objavljeno: 23 avg. 2022 18:35

  Odgovor svetovalke:

  Lepo pozdravljena,

  Veseli me, da si se obrnila na nas, in upam, da ti bom lahko pomagala malce razjasniti tvojo težavo.

  Pišeš, da te je pogosto strah, da so v predmetih skrite kamere in te preko njih kdo opazuje. Bojiš se, da bi storila kaj narobe in bi drugi to izvedeli. Te misli, ki se ti pojavljajo, pa se ti zdijo čudne in te tudi omejujejo, saj si zaradi njih ne upaš početi določenih stvari. 

  Sama razmišljaš, da bi lahko šlo za obsesivno-kompulzivno motnjo (OCD) ali blodnje. Težave, ki jih opisuješ, bi lahko nakazovale na eno ali drugo, zelo možno pa je tudi, da ne gre za nič od tega. Diagnoze ti seveda res ne morem postaviti, lahko pa ti podam malce več informacij o vsaki izmed omenjenih duševnih motenj, da boš sama lažje presodila, za kaj bi lahko šlo in kako se s tem spoprijeti.

  Za obsesivno-kompulzivno motnjo so značilne prisilne misli (obsesije), ki osebi vzbujajo tesnobo ali strah. Drugi element (ki pa ni nujno vedno prisoten) so prisilna dejanja (kompulzije), s katerimi želi oseba olajšati tesnobo, ki jo povzročajo prisilne misli. V tvojem primeru bi lahko misel, da te nekdo opazuje preko kamere in spremlja tvoje morebitne napake, opredelili kot prisilno misel. Prisilno dejanje oz. kompulzija pa bi lahko bilo to, da pogosto preverjaš, ali so kje skrite kamere, in pokrivaš kamero na telefonu. Osebe z obsesivno-kompulzivno motnjo se največkrat zavedajo, da so njihovi strahovi oz. vsiljive misli neracionalni. Tudi sama praviš, da svojih strahov ne razumeš in se zavedaš, da zanje nimaš pravega razloga. Vseeno pa to zavedanje navadno ne pomaga, saj se kljub temu vsiljivih misli ne moreš kar tako znebiti - strah oz. tesnoba prevlada nad razumom. O obsesivno-kompulzivni motnji lahko govorimo, kadar so obsesije in kompulzije tako močne, da povzročajo močno tesnobo in ovirajo normalno delovanje osebe.

  Glavna razlika med obsesivno-kompulzivno motnjo in blodnjami je v tem, da se oseba z blodnjami ne zaveda, da so njene vsiljive misli neracionalne. Doživlja jih kot normalne in logične ter navadno ne podvomi v njihovo resničnost, čeprav jo spravljajo v stisko. Blodnje so po navadi simptom psihoz oz. psihotičnih motenj, med katerimi je najbolj znana shizofrenija (poleg blodenj so pri njej prisotne še halucinacije). Poznamo pa še druge psihotične motnje - npr. shizoafektivno motnjo (poleg blodenj in halucinacij so prisotne tudi motnje razpoloženja) in blodnjavo motnjo (glavni simptom so blodnje). Poznamo pa tudi depresivne blodnje, ki se pojavijo kot simptom hude depresije. Vsebina blodenj je v tem primeru navadno drugačna, lahko gre za blodnjave občutke krivde, propada, bolezni ipd.).

  Za diagnosticiranje duševne motnje je potreben obisk pri psihiatru, ki glede na okoliščine nastanka in trajanje simptomov lahko določi, za katero motnjo najverjetneje gre in kakšna obravnava bi bila najprimernejša. V kolikor si se prepoznala v opisu katere izmed motenj ali pa te skrbi, da gre za kaj drugega, ti svetujem, da obiščeš osebnega zdravnika, ki ti bo dal napotnico za psihiatra ali psihologa. Lahko pa se za začetek obrneš tudi na center za psihološko svetovanje Posvet, v katerem nudijo psihološko svetovanje brez napotnice. Po pogovoru v živo in raziskovanju tvojih težav ti bo strokovnjak lahko svetoval, kam se lahko naprej obrneš po pomoč.

  Želim ti vse dobro in veliko poguma!

  Anja Rakovec, mag. psihologije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje