Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Kako se odvaditi marihuane?

Tema: Marihuana in druge prepovedane droge, Mladi in nikotin

 • Od

  Odvisnik

  Odvisnik

  Objavljeno: 11 dec. 2022 22:51

  Pozdrav,

  stara sem 19 let, travo kadim vsak dan, vcasih po vec krat na dan. Kadim tudi cigarete in recimo da skoraj vsak vikend pijem alkohol. Z alkoholom nimam tezav, cigaretov in trave pa se zelim odvaditi a nevem kako. V zadnjem pol letu se je moja odvisnost res povecala in brez trave sem bila najvec 2 dni. Spremenilo se je tudi moje razpolozenje do te tocke da je moja druzina in celo ucitelji zaskrbljeni kaj se dogaj z mano. Pogosto me ljudje vprasajo: je vse vredu? Zakaj si tako zalostna? Se vredu pocutis? Je kaj narobe? Koliko ur si spala? 

  Trava nikoli prej ni slabo vplivala na mene, na moj uspeh, odnose z ljudmi, razpolozenje...Ampak dejstvo je da se nekaj dogaja z mano, drugi imajo prav, to nisem ista vesela jaz, vendar nevem kaj storiti, ne morem nehati, ko sem po najvec tri dni brez zapadem v zelo slabo stanje. 

  Vedno sem imela slabsa in boljsa obdobja in velika nihanja v razpolozenju, a moje slabo obdobje se ne konca ze 3 mesce.

  nimam hobja, ki bi me veselil...drugi so mi rekli najdi si nekaj kaj te zanima, ti bo lazje. Vse kaj me zanima je druzenje z prijatelji, moji prijatelji pa vsi kadijo in vsi vemo kako druzenje je to.

  Rabim nasvet, prosim naj ne bo nasvet da se naj obrnem na psihologa ali starse ali kakrsnko koli drugo pomoc. Vem da bi jo rabla, se zavedam tega, vendar to trenutno ni opcija. Zanima me kako se lahko iz tega resim sama. 

  ze v naprej se vam zahvaljujem za odgovor in rada bi vam povedala, da cenimo vaso pomoc. Veliko nas je taksnih, ki si neupamo prositi za pomoc, vendar jo potrebujemo.

   

 • Sp

  Spominčica

  Spominčica

  Objavljeno: 14 dec. 2022 22:07

  Poišči si pomoč psihoterapevta. Tudi moj otrok je imel te težave in se je zavedal, da rabi pomoč, a je odlašal. Urgentno je pristal na psihiatriji za nekaj tednov. Uživanje vsega, kar si navedla je sprožilo bipolarno motnjo.  Bil je v maniji. Trenutno je brez teh substanc, vendar na zdravilih - stabilizatorjih razpoloženja. Upam, da dojame, kako mu je to naškodilo in da v prihodnosti zaživi brez zdravil. Včasih je bil kakor sonček, potem je zbezljal, sedaj pa kot da ima prazno glavo. Prej poiščeš pomoč, prej se rešiš.

  Srečno

 • Uredništvo

  Nikola Zhivkovikj

  Objavljeno: 16 dec. 2022 10:50

  Odgovor svetovalca:

  Živjo!

  Moraš razumeti, da ni enotnega recepta za reševanje duševnih težav. Žal ne obstaja ena rešitev, ki bi ti jo lahko svetoval, bi ti to naredila in se ne bi več dotaknila jointa.

  Glede na napisano, bi jaz rekel, da je verjetno pri tebi prisotna tudi depresija. Lahko je ta posledica prekomernega kajenja trave, ni pa nujno, lahko da kadiš travo, da bi si pomagala s simptomi depresije. Tega žal preko foruma ne moreva opredeliti natančno. Zato ti bom, kljub tvojemu odporu, rekel, da je najboljše, da greš na pregled k psihiatru, ki bo lahko opravil diagnostiko in ugotovil, za kaj v resnici gre. 

  Po drugi strani je to prekomerno uživanje trave verjetno tudi posledica enih tvojih psiholoških procesov, ki jih sicer lahko sama ugotoviš in spremeniš, vendar je to veliko lažje početi s psihoterapevtom. 

  Kaj lahko narediš sama: s kajenjem trave si verjetno blažiš ena negativna čustva. Poskusi pri sebi prepoznati, kaj so ta čustva. V trenutku, ko začutiš craving (potrebo) po travi, malo pobrskaj v sebi, kaj je tisto, kar je sprožilo craving. Lahko je strah, sram, lahko povezuješ travo z družbo, v kateri bi rada bila sprejeta, ipd. Na ta način lahko ugotoviš kaj je trigger in se temu lahko poskusiš kar se da izogniti. Primer, začutiš potrebo, da kadiš, ko si sama, zato ko veš, da si v torek zvečer sama doma, se boš zmenila z nekom, da ti dela družbo (seveda nekdo, ki ne bo dodatno spodbujal kajenje trave). 

  Lahko poiščeš bolj zdrav hobi, s katerim bi nadomestila kajenje. Npr. lahko greš na sprehod, tek, plesni tečaj, glasbeni tečaj, ipd. Verjetno ne bo čisto vsakič možno zamenjati, vendar boš zagotovo zmanjšala količino trave, ki jo skadiš. 

  Pomembno je tudi, da se zavedaš, da craving traja le nekaj minut. Pomembno je, da zdržiš par minut in potem mine. Seveda, lahko pride kasneje nazaj, vendar če boš pri tem vztrajala, bo sčasoma cravinga vedno manj. 

  To je ene par stvari, ki se jih spomnim. Na internetu zagotovo obstaja veliko knjig za samopomoč, ki jih lahko preneseš dol v pdf obliki (www.libgen.is). Lahko se obrneš tudi na društvo DrogArt, ki se ukvarja z zmanjševanjem škode pri uživanju drog, ki ti bodo lahko svetovali tudi o dodatnih oblikah pomoči pri spopadanju s tem. 

  Najbolj ključna je pa trdna volja, da pri sebi narediš spremembo. Če pa ti na poti kdaj spodrsne, to še ne pomeni, da si nazaj na začetku. Se moraš še enkrat pobrati in nadaljevati naprej. 

  Lepo bodi!

  Nikola Zhivkovikj, dr. med., specializant psihiatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje