Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

kako se naj odvadim

Tema: Mladi in nikotin

 • ne

  nevem 123

  nevem 123

  Objavljeno: 12 okt. 2023 07:37

  Pozdravljeni!

  Stara sem 15 let in imam probleme z zasvojenostjo že 2 leti pa pol. Začela sem kaditi na koncu 7 razreda. Kadila sem pol leta ko sem se začela fugirati. Potem proti koncu 8 razreda sem začela vejpati. Nato sem se se zaljubila in me je fant spolno napadel. Bila sem v težkem času zato sem se spustila v droge. Vsak dan sem kadila travo ter sem snifala skoraj vsak dan. V tistem času sem shujšala skoraj 10 kil. Na sredini 9 razreda sem prenehala s težkimi drogami in sem samo kadila ter vejpala. Zdaj sem v srednji šoli in se spet začelo ponavljati. Ne vem povedati ne.

   

 • Uredništvo

  _izbrisan uporabnik_

  Objavljeno: 13 okt. 2023 12:02

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljena,  

  kar opisuješ je vsekakor zelo težak primer. Problematika je resna in bi vsekakor potrebovala individualno obravnavo. Najbolje bi bilo, da se za začetek obrneš na osebnega (šolskega) zdravnika, ki te bo usmeril k ustreznemu strokovnjaku. Lahko pa kar sama kontaktiraš najbližji Center za duševno zdravje za mladostnike.  

  Kar se tiče tega, kako prenehati z nikotinom, bi svetoval uporabo nikotinske nadomestne terapije (obliži, sprej), vendar bi bilo smiselno to izvajati pod kontrolo zdravnika ali drugega terapevta (izvajalke za pomoč pri opuščanju kajenja v Centrih za krepitev zdravja) in pri tem biti pozoren na predoziranje z nikotinom, kar se pri sočasni rabi vseh teh pripravkov lahko hitro zgodi.   Nujno potrebuješ pomoč v živo, da boš imela pri opuščanju stalno podporo in oporo.  

  Lep pozdrav

   dr. Tomaž Čakš, dr. med. spec.

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje