Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Kako nazaj

Tema: Prehrana in gibanje

 • De

  Debeluska

  Debeluska

  Objavljeno: 05 maj 2022 10:27

  Imela sem slabo obdobje. In opustila sport, zdravo prehrano. Telovadila sem cca 2 uri na dan (ura z utezmi in ura hoje) in jedla veliko zelenjave, mesa, malo ogljikovih hidtatov, nic sladkarij. In ko sem vse to opustila, sem se v treh tednih zredila za 7kg. Ker sem jedla vsega in v velikih kolicinah. No sedaj, pa ne zmorem nazaj na to pot. Začela sem spet telovadit, a mi ne gre pri prehrani. Kako naj si nastimam mozgane na tako kot prej? 

 • Uredništvo

  Sanja Vulović

  Objavljeno: 09 maj 2022 13:46

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena! 

  Zdi se mi, da si si postavila kar visoke cilje. Svetujem ti, da začneš postopoma in uvajaš eno po eno navado. Začneš recimo pri tem, da je vsaj en obrok v dnevu (npr. zajtrk) zdrav in uravnotežen, nato čez čas enako narediš tudi z ostalimi, najdeš zdrave nadomestke za prigrizke, pustiš pa morda 1 dan v tednu, ko si dovoliš malo več "prekrškov".

  S telovadbo prav tako začneš počasi - postaviš si na primer cilj 5000 korakov na dan ali pa 30 min hoje. Predlagam ti tudi, da najdeš načine, kako se boš motivirala - morda kakšni motivacijski videi na youtubu, kakšna dobra knjiga o pridobivanju zdravih navad (priporočam Atomske navade, James Clear), motivacijska tabla s slikami/verzi, ki te navdihnejo. Pomaga tudi, če si določiš konkreten cilj (npr. 40.000 korakov ta teden, 50.000 korakov naslednji teden itd.), pa se na koncu tudi za dosežen cilj nagradiš.

  Še najbolj uspešna boš, če bodo tvoji obroki sestavljeni iz živil, ki jih tudi sicer imaš rada, če si vzameš čas in v hrani uživaš z vsemi čutili, pa tudi telesna dejavnost naj bo takšna, da boš v njej uživala (npr. v naravi, s prijateljico ali pa s prijetno glasbo v ušesu). In ne bodi prestroga do sebe - prišli bodo dnevi, ko boš malo manj motivirana, pa si privošči tudi malo počitka. Malo pobrskaj tudi po naši spletni strani med članki, zagotovo najdeš kaj zanimivega, kar ti bo dalo zagona za naprej.

  Želim ti vso srečo in te lepo pozdravljam,

  Sanja Vulović, dr. med., specialistka pediatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje