Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Kako naj se umirim ko mi je težko in ko me boli trebuh?

Tema: Stres in anksioznost, Zdravje in bolezni

 • Ti

  Tia123

  Tia123

  Objavljeno: 07 sep. 2023 14:29

  Pogosto me skrbi in boli trebuh. Kako se lahko umirim da se še bolj ne sikiram?

 • Uredništvo

  Živa Pirc

  Objavljeno: 15 sep. 2023 13:56

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena Tia,

  žal mi je, da te boli trebuh in razumem, kako neprijetno in težko je, ko te dodatno obremenjujejo še ostale skrbi. Tukaj je nekaj strategij in nasvetov, ki ti lahko pomagajo.

  Ko se počutiš preobremenjeno ali zaskrbljeno, se pogovori z nekom, ki mu zaupaš, bodisi s starši, prijatelji ali učiteljem oz. osebo, ki ji zaupaš. Pogovor lahko pomaga, da se počutiš bolje, ko z nekom deliš svoje skrbi in pridobiš občutek, da te nekdo podpira in razume.

  Prav tako lahko preizkusiš različne sprostitvene tehnike, npr. globoko dihanje. Zvočne posnetke do tega lahko najdeš tudi tukaj, pod zavihkom zvočna gradiva: Samopodoba, čustva in psihične stiske | #to sem jaz. Preizkusiš lahko tudi naslednjo dihalno vajo: vdihni zrak skozi nos in štej do štiri, nato zadrži dih za dve sekundi in izdihni skozi usta ter štej do 6. To ponovi nekajkrat. Taka enostavna vaja ti lahko pomaga pri umiritvi tako telesa kot misli.

  Včasih lahko napestost v telesu pomaga sprostiti tudi gibanje. Lahko greš na sprehod, plešeš, izvajaš jogo ali karkoli drugega, kar ti je všeč. Tako vajo lahko preizkusiš, ko te boli trebuh in ob tem opazuješ počutje pred in po aktivnostjo.

  Dodatno lahko pomaga tudi dnevnik občutkov in čustev. Včasih nam je lažje, če svoje občutke in čustva izrazimo na papir, saj nam to pomaga razumeti, kaj nas skrbi, zato se lahko bolje spopademo s težavami ali pa nekomu zaupamo.

  Če pa je bolečina v trebuhu res pogosta in huda pa se posvetuj tudi s svojim zdravnikom, da izključiš morebitne zdravstvene težave.

  Upam, da ti bodo nasveti v pomoč. Če pa imaš še kakšno vprašanje, pa sem na voljo zate.

  Želim ti vse dobro,

  Živa Pirc, mag. psihologije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje