Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Kako naj postanem bolj gibčna

Tema: Prehrana in gibanje, Telesno dozorevanje

 • Th

  TheGirl

  TheGirl

  Objavljeno: 19 feb. 2024 18:49

  Hej. Imam eno vprašanje ampak vem da to kar vas sprašujem zelo otročje in nepomembno vprašanje glede na mojo starost, vendar ste vi edini ki jih lahko kar koli uprašam . Ko sem bila majhna sem bila zelo raztegljiva in sem znala narediti špago in vse. Pred parim meseci sem to še vedno znala ampak to čeprav nisem vadila po več let. Ko sem pa pred parimi dnevi poskusila narediti prstan (z nogami sem se nedolgo nazaj brez vaje z lahkoto dotaknila brade) pa se nisem mogla dotakniti niti čela. Prej sem bila kar malo podhranjena vendar sem začela veliko jesti in sedaj se pomikam proti normalni teži. Ali vpliva na to če sem bolj gibčna koliko jem? Če se preveč najem ne moram narediti nič? Vem da to ni primerno da sprašujem vendar me zanima tudi kako naj dobim večje dojke (v šoli se vse punce norčujejo da pri teh letih nimam še ničesar) in katere vaje mi priporočate za haurglass postavo (v fitnes ali kaj podobnega ne smem ker mi starši ne pustijo. Prosim za pomoč saj me je začelo malo skrbeti. 

  Lp. ThatGirl

   

 • Uredništvo

  Tara Ledinek

  Objavljeno: 21 feb. 2024 09:22

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljeno, drago dekle!

  Hvala, da si se s svojim vprašanjem obrnila na nas. Naj te kar takoj ustavim - nobeno vprašanje ni preveč otročje, nobeno ni neumno ali nepomembno. Z veseljem odgovorimo na vsa in vedno si dobrodošla, da nam pišeš, ko te kaj zanima. 

  Če se malce pošalim - tudi sama sem nekoč naredila špago ali dala noge za glavo, danes pa mi do špage ne zmanjka zgolj kak centimeter, temveč kar veliko več. ;) Normalno je, da smo, ko smo mlajši, giblivejši, z leti pa, če ne resnično pridno treniramo, gibljivost postopoma upada in brez vaje in rednih treningov špago naredimo le še s težavo. Tvoj razmeroma hiter upad gibljivosti ni nič presenetljivega ali nekaj, zaradi česar bi te moralo skrbeti. Si v glavnem razmahu pubertete in tvoje telo se spreminja nadvse hitro, zato lahko določene spremembe opaziš v kratkem časovnem obdobju - kot si sedaj opazila upad tvoje gibljivosti. Vezi se spreminjajo (ki so glavne odgovornice za gibljivost), telo se spreminja, tvoja postava postaja drugačna, hkrati pa, kot si sama napisala, si dobila tudi nekaj teže (kar je odlično, če greš sedaj proti normalni teži!), in s tem se je tudi tvoja gibljivost nekoliko zmanjšala. Dobra novica je, da, če želiš gibljivost ohranjati, lahko to storiš z rednimi vajami in treningom za gibljivost - ni pričakovati, da boš tako gibljiva, kot včasih, boš pa z rednim treningom in vajami ohranjala gibljivost na določeni ravni in preprečila, da se z leti še slabša. 

  Glede na to, da praviš, da si suha (in se šele sedaj počasi premikaš proti normalni teži) je pričakovano, da so tudi tvoje dojke manjše - nenazadnje gre tudi v dojkah v veliki meri za maščobno tkivo. :) Dejstvo je, da smo ženske med seboj različne, nekatere imajo velike prsi, druge majhne, včasih se tekom življenja, ob nosečnosti, dojenju, popolnoma spremenijo. A nič ne de, raznolikost je dobra, in ker na velikost prsi posebej ne moremo vplivati, je najboljša pot, da jih SPREJMEMO, in jih imamo rade, takšne, kot so. Pri tem verjamem, da je hudo, če si deležna zbadljivk, a pomembno je, da se naučiš jih v čim večji meri preslišati, predvsem pa, da ne dopustiš, da te prizadenejo! Obkroži se s pravimi prijatelji - to so tisti, ki te ne bodo zbadali zaradi drugačnih telesnih značilnosti. 

  Kot na dojke, imamo tudi na postavo omejeno možnost vpliva - seveda je veliko mogoče storiti s prehrano in telesno aktivnostjo, a glede na tvoj tip postave (kot opisuješ, si, predvidevam, bolj suhe postave, z malo oblinami) ne moreš pričakovati, da boš s telovadbo dosegla ogromne spremembe. Si če v času pubertete in pričakovati je, da se bodo dojke, boki in noge še razvijale in dobile nekaj maščobnega tkiva, mogoče pa je tudi, da boš vedno z manj oblinami, če si k temu nagnjena. Svetujem ti zdravo in uravnoteženo prehrano in zmerno telesno aktivnost z vajami za boke in zadnjico - ni potrebe po fitnesu, veliko lahko narediš doma, kaj poiščeš na spletu ali za pomoč vprašaš učitelja telovadbe, da ti pokaže kakšne usmerjene vaje. 

  Lepo te pozdravljam in ti želim veliko ljubezni do sebe in svojega telesa!

  Tara Ledinek, dr.med., specializantka javnega zdravja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje