Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Kako izgledam

Tema: Prehrana in gibanje, Telesna samopodoba

 • so

  sovica

  sovica

  Objavljeno: 24 maj 2023 19:26

  Živjo,

  stara sem 13 let, visoka sem 155  in težka sem 40 kg. Velik ljudi mi govori da sem suha ampak ko se pogledam se sama seb zdim debela. Čist sem obsedena s tem. Imam še nekej ful ful suhih prjatlc in zato je še slabš. začela sem mal mn jest ampak nč ne pomaga, probala sem vsak dan telovadt pa tudi ni nč bolš. pol sem šla delat tiste itm-je in mi je dal da sem presuha ampak men se pač ne zdi.

  A mi lahko da kdo kakšen nasvet?

  Že vnaprej hvala.

  sovica

 • Li

  LikicA_223

  LikicA_223

  Objavljeno: 25 maj 2023 13:38

  Te čisto razumem. Jaz sem eno leto mlajša in imam tudi toliko težka kot ti. Vsi pravijo da sem suha ampak sama vem, da nisem. Imam tudi prijateljice, ki so -skoraj vse- bolj suhe od mene. Poskušam hujšati ampak morda zaman. Sčasoma se bom morala sprejeti in ti tudi, pa bo svet lepši. 

 • Uredništvo

  Damjana Žolnir

  Objavljeno: 29 maj 2023 12:06

  Odgovor svetovalke:

  Draga sovica,

  pišeš, da si čisto obsedena s svojim izgledom. Da misliš, da si debela. Oboje je precej tipično za dekleta v našem času in v našem okolju, kjer je hrane veliko in preveč.  

  Zelo mi je všeč, ko pišeš, da si obkrožena s suhimi vrstnicami. Prav tu tiči vzrok tvojemu dvomu. One, ki se tebi zdijo suhe, so nezdravo suhe. Če niso ravno mojstrice v izbiranju živil, ki jih njihova telesa prav zdaj najbolj potrebujejo, se bo to poznalo kasneje, ko bodo to najmanj želele, a bo takrat že prepozno - spreminjati za nazaj se ne da.  

  Veš, ti imaš za 13 let ravno prav kilogramov. Tisti izračuni indeksa telesne mase so za odrasle. Kar pri 13ih še nisi, itak. Tako da - glavo gor in športaj vsak dan po malem, da se spotiš, si na ta način sčistiš kožo, odplakneš stres, se globje nadihaš in doživiš ugodje, ki pride po urici miganja v najljubšem športu. Najbolje s kakšno prijateljico.  

  Kakšne diete in še manj hujšanja pa res ne potrebuješ. Tvoja teža je ok, enako pa tudi tvoj pogled na okolico, v kateri živiš.  

  Draga sovica, želim ti miren zadnji mesec počitnic, potem pa ene lepe in nepozabne počitnice,

  mag. Damjana Žolnir, dr.med., specialistka šolske medicine

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje