Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Kajenje

Tema: Mladi in nikotin

 • nc

  nckaj

  nckaj

  Objavljeno: 13 okt. 2023 22:27

  Zivjo. Moj problem je, da konstantno sanjam o tem, da uporabljam puffe (elektricne cigarete). Sem ze probala, a ne kadim. Bilo mi je usec, a vem, da ce bi me mama dobila bi imela tezave. Ampak problem je v tem, da v sanjah sanjam da mi mama kupuje te stvari in da mi dovoljuje. Zelo sem zmedena in zaradi tega imam vecjo zeljo po kajenju. Hvala za pomoc

 • Uredništvo

  Helena Koprivnikar

  Objavljeno: 17 okt. 2023 11:07

  Odgovor svetovalke:

  Veseli me, da si se obrnila na nas s tvojim vprašanjem. Moj nasvet je: ne posegaj po elektronskih cigaretah ali katerihkoli izdelkih s tobakom ali nikotinom. Najbolje je, da nikoli ne posežeš po izdelkih, ki vsebujejo nikotin, zato da se pri tebi ne razvije zasvojenost z nikotinom, zaradi katere boš težko prenehala z uporabo takega izdelka. Zasvojenost z nikotinom se lahko pojavi zelo hitro po začetku uporabe, še posebej dandanes, ko proizvajalci razvijajo mladim privlačne izdelke, ki dovajajo še posebej visoke ravni nikotina. Ko se razvije zasvojenost, ta lahko zelo oteži opustitev takega izdelka in tako postaneš doživljenjski kupec teh izdelkov, kar si želi industrija, ki te izdelke prodaja. Tobačna industrija potrebuje naslednje generacije zasvojenih kupcev svojih izdelkov, zato si izpostavljena njihovim sporočilom, trditvam, ki so zavajajoča. Ne pusti se zmanipulirati!  

  Človekovi možgani v času intenzivnega razvoja, ki traja vse tja do 25. leta starosti, hitro gradijo povezave (t.i. "sinapse"), ki delujejo kot mostovi med možganskimi celicami. Zato je učenje, npr. igranja klavirja ali obvladovanje nove tehnologije, v tej starosti lažje kot v odrasli dobi, saj se ''možgani učijo hitreje''. Vendar pa se lahko hitreje razvije tudi zasvojenost z nikotinom. Vedeti moraš, da mlajši ko je posameznik ob začetku uporabe izdelka z nikotinom, močnejša bo zasvojenost in težavnejša bo opustitev izdelka z nikotinom. Stara si 14 let, in si v tej starosti zelo dovzetna, da se zasvojenost razvije hitro in močno. Poleg tega uporaba izdelkov z nikotinom pri mladostniku lahko privede do trajnih škodljivih učinkov na miselne sposobnosti, delovni spomin, pozornost, učenje, na razpoloženje, zaznavanje zvoka ter lahko zveča impulzivnost in tesnobnost. In še to - uporaba elektronskih cigaret med mladostniki pomeni, da bodo bolj verjetno začeli kaditi tudi tobačne cigarete, da bodo postali kadilci tobačnih cigaret in tudi, da bodo posegli po drugih drogah.   

  Aerosol elektronskih cigaret še zdaleč ni samo neškodljiva vodna para, ampak vsebuje številne zdravju škodljive snovi (rakotvorne snovi, težke kovine, majhne delce, dražilne snovi idr.), lahko vsebuje tudi prepovedane droge. Če uporabljaš elektronske cigarete, si izpostavljena pomembnim količinam zdravju škodljivih snovi. Lahko pogosteje kašljaš in tudi piskaš pri dihanju, če imaš morda astmo pa lahko pride do pogostejših poslabšanj astme. Med škodljivimi učinki uporabe elektronskih cigaret, ki se lahko pojavijo že kmalu po začetku uporabe, so tudi epileptični napadi in hude kemične poškodbe pljuč. Učinkov dolgoročne uporabe elektronskih cigaret pa še ne poznamo, saj so še prekratek čas na trgu, vemo pa, da lahko povzročijo bolezni pljuč, srca in žilja ter rakava obolenja. 

  Elektronske cigarete tudi niso nadzorovani izdelki, saj nobena neodvisna organizacija ne nadzoruje ali kontrolira sistematično, kaj dejansko je v tekočini elektronskih cigaret, ki jih lahko kupiš v Sloveniji.  Zato ste mladostniki prepuščeni samo informacijam proizvajalca glede sestavin tekočine, ki pa niso vedno ustrezne. Nekatere elektronske cigarete naj npr. ne bi vsebovale nikotina, a to ni vedno res, kot kažejo številni podatki – torej prodajalec lahko navaja, da je elektronska cigareta brez nikotina, a ga vseeno vsebuje. Sicer pa je tudi uporaba elektronske cigarete brez nikotina škodljiva, saj vsebuje škodljive snovi, ki lahko privedejo do škodljivih učinkov naštetih zgoraj. 

  Prepričana sem, da ti mama nikoli ne bi kupila takih izdelkov, ki lahko škodijo tvojemu zdravju kratkoročno in dolgoročno, in da ti nikoli ne bi dovoljevala uporabe teh izdelkov. Zato še enkrat: ne posegaj po elektronskih cigaretah ali katerihkoli drugih izdelkih s tobakom ali nikotinom. Kot vidiš iz zapisanega, je za to veliko pomembnih razlogov. In ne nasedaj trditvam industrije, prodajalcev, katerih končni cilj je zaslužek.

  Helena Koprivnikar, dr. med., specialistka javnega zdravja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje