Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

kajenje

Tema: Mladi in nikotin

 • ha

  hask

  hask

  Objavljeno: 18 feb. 2022 19:26

  Hej,
  sem punca stara 16 let, ravno sem prenehala kaditi. Koliko casa se bo obnavljalo moje zrelo in pljuca?

  lepo pozdravljeni in ostanite zdravi

 • Uredništvo

  Helena Koprivnikar

  Objavljeno: 18 feb. 2022 19:27

  Odgovor svetovalca:

  Lepo pozdravljena.

  Najprej ti iskreno čestitam ob tvoji uspešni opustitvi kajenja, vztrajaj pri njej. Škodljive posledice kajenja na telo in pljuča so v veliki meri odvisne od trajanja kajenja in tega, koliko je posameznik pokadil na dan, pa tudi kdaj je začel kaditi. Glede na tvojo starost predvidevam, da nisi dolgo ali veliko kadila, to pa pomeni, da lahko hitro izkusiš številne koristi opustitve kajenja. Nasploh velja, da prej ko kajenje opustiš, večje koristi za zdravje izkusiš oziroma manj škodljivih učinkov si nabereš v letih kajenja. Prav za mladostnike ni na voljo posebnih podatkov o tem, kako hitro se pri njih izboljšuje stanje telesa in pljuč. Na splošno pa velja, da se že 20 minut po opustitvi kajenja izboljša krvni tlak, srčni utrip in periferni obtok, po 12 urah se na normalne vrednosti povrne koncentracija ogljikovega monoksida v krvi, po 48 urah se iz telesa odstrani nikotin in izboljšata se okus in vonj. Že po dveh tednih po opustitvi kajenja se začne izboljševati stanje srca in žilja ter delovanje pljuč (pljučna funkcija), po enem mesecu se začnejo zmanjševati težave pri dihanju in kašelj. Danes vemo, da se pri dolgoletnih kadilcih eno leto po opustitvi kajenja zniža tveganje za koronarno bolezen srca na polovico tistega, ki ga ima kadilec, daljše obdobje se zmanjšuje tveganje za različne vrste raka, medtem ko je tveganje za srčni infarkt in možgansko kap 15 let po opustitvi kajenja enako kot pri nekadilcu. Ker si opustila kajenje tako mlada in si nabrala bistveno manj škodljivih učinkov kajenja, boš tudi koristi opustitve kajenja izkusila prej.

  Lepo bodi.


  Helena Koprivnikar, dr. med.,
  Nacionalni inštitut za javno zdravje

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje