Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Kajenje

Tema: Mladi in nikotin, Zdravje in bolezni

 • Aj

  Ajojajoj

  Ajojajoj

  Objavljeno: 18 feb. 2022 19:15

  Zdravo,
  V roku dveh mescov sem skadil priblizno 2/3 skatlice cigaret in v zadnih dveh tednih opazam da me boli v levem plucnem krilu tam pribl kjer imamo srce. Boli me ponavadi ob kaksnem fizicnem naporu ali ce kako cudno lezim. Je mozno da je to od pokajenih tistih par cigaretov? Ce mi bodo pri zdravniku slikali pluca se bo opazlo da sem kadil? Lahko zdavnik slisi pri dihanju da sem kadil? Nocem da starsi zvejo da kadim. Ampak prosim treba je vedet tud da nisem redni kadilc pac v dveh mescih niti eneskatlce ki ma 20cigaretov not nisem skadil. Pa diham tut normalno kukr ponavad

 • Aj

  Ajojajoj

  Ajojajoj

  Objavljeno: 18 feb. 2022 19:16

  Zdravo,
  Rad bi spomnu na tole kr bi res rabu odgovor

 • Uredništvo

  Igor Rakuša

  Objavljeno: 18 feb. 2022 19:16

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljen,

  to ni od cigaret, na slikanju pljuč se ne bo videlo, da si pokadil nekaj cigaret in tudi zdravnik ne bo slišal nad pljuči, da kadiš.
  Vseeno je pa bolje, da sploh ne pričneš redno kaditi.

  Bodi dobro,


  Igor Rakuša, dr.med.,
  specialist družinske medicine

 • Du

  Du da

  Du da

  Objavljeno: 18 feb. 2022 19:17

  Koliko je vejpanje manj škodljivo od cigaret?

 • To

  To_sem_jaz_uporabnik

  To_sem_jaz_uporabnik

  Objavljeno: 18 feb. 2022 19:18

  Pozdravljen,

  zakaj bi sploh uzimal bilo kaj od tega ? Glej malo v bodočnost. Skoraj vsi tvoji prijatelji ki so sedaj "frajerji" bodo umirali od raka pljuč. Zakaj ne bi bil zdrav in živel lepo ?

 • Uredništvo

  Helena Koprivnikar

  Objavljeno: 18 feb. 2022 19:18

  Odgovor svetovalca:

  Lepo pozdravljen/a,

  žal na to vprašanje ni enostavnega odgovora, o elektronskih cigaretah, ki so na trgu nekaj več kot desetletje, namreč še ne vemo vsega. Potrebno bo še več let raziskav, da bomo ugotovili, kakšne so posledice dolgoročne uporabe elektronskih cigaret. Vemo pa, da niso varne za zdravje. V aerosolu, ki ga vdihuje uporabnik elektronske cigarete, so namreč prisotne številne zdravju škodljive snovi, strupene, rakotvorne, dražilne, takšne, ki so prisotne v tobačnem dimu, pa tudi številne, ki jih v tobačnem dimu ni. Med njimi so nikotin, vlažilci, arome, rakotvorne snovi (formaldehid, za tobak specifični nitrozamini idr.), težke kovine (nikelj, krom, svinec idr.), majhni delci idr. Kot sem že omenila, dolgoročnih posledic vdihavanja vseh teh snovi iz aerosola elektronskih cigaret še ne poznamo, vemo pa, da bo uporabnik imel zvišano tveganje za bolezni dihal, srca in žilja in rakava obolenja. Ali je uporaba elektronske cigarete dolgoročno varnejša od kajenja cigaret in koliko, pa danes še ni možno oceniti.

  Nadzor nad izdelki (elektronsko cigareto) in tekočinami zanje je zelo omejen (vedeti morate, da ti izdelki ne gredo čez posebna preverjanja kot morda zdravila ali sploh čez kakšne standardne preglede glede kakovosti in varnosti izven proizvodnje), zato je možno, da je posameznik ob uporabi teh izdelkov izpostavljen tudi določenim zelo škodljivim snovem. To se je npr. dogodilo v letu 2019 v Združenih državah Amerike, kjer je veliko število uporabnikov elektronskih cigaret, predvsem mladih, hudo zbolelo, zaradi hudih bolezni pljuč so bili številne sprejeti v bolnišnice in zabeležili so tudi znatno število smrti. Po nekaj mesecih so odkrili glavnega od razlogov za te dogodke, to je bil vitamin E acetat v elektronskih cigaretah. Vsi oboleli niso bili izpostavljeni tej snovi, zato dodatne razloge za ta obolenja še raziskujejo.

  Vaše starosti sicer ne poznam, a še posebej bi rada izpostavila, da je nikotin za mladostnike, še posebej problematičen. Povzroča zasvojenost, zasvoji podobno kot heroin ali kokain. Mladostništvo je tudi ključno obdobje za razvoj možganov; ti se razvijajo še do približno 25. leta starosti. Izpostavljenost nikotinu v času intenzivnega razvoja možganov lahko moti razvoj možganskih omrežij, ki nadzorujejo pozornost, učenje in dovzetnost za zasvojenost. Privede lahko do trajnih škodljivih učinkov na kognitivne (miselne) sposobnosti, motenj v delovnem spominu, pozornosti, razpoloženju in zaznavanju zvoka ter zvečane impulzivnosti ali tesnobnosti. Mladostniki, ki so začeli uporabljati elektronsko cigareto pa imajo tudi 2-4x večje tveganje, da bodo začeli tudi s kajenjem cigaret, v kolikor še ne kadijo. Zato uporabo elektronskih cigaret mladostnikom odsvetujemo, seveda tudi uporabo katerihkoli tobačnih izdelkov.

  Lep pozdrav,


  Helena Koprivnikar, dr. med., Nacionalni inštitut za javno zdravje

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje