Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Kaj se dogaja z mojo dioptrijo, očmi?

Tema: Stres in anksioznost, Zdravje in bolezni

 • očeska

  očeska

  Objavljeno: 05 maj 2024 09:46

  Pozdravljeni!
  Imam eno težavo, ki je kar precej neprijetna in mi preprosto ne da miru, vsak dan je v meni strah kako bo šlo naprej... imam očala, ker sem kratkovidna in jih nosim le, ko ne vidim (ko berem knjige, gledam v ekrane...) zadnje čase so me preprosto rečeno začele motiti. Ne vem več kaj naj delam, ko jih imam na nosu me začne v očeh preplavljati neprijeten občutek tako nelagodje res neprijetno, če si pa dam očala dol pa me neha vse skupaj boleti in preprosto megledno vidim. No, to ni glaven problem. Glaven problem je, da se mi zelo pogosto zdaj že od nekje konca februarja, se mi zelo intenzivno pojavlja, da vidim pred očmi črne pikice, čisto drobne, debele črte nekje 0,3cm dolge kak centimeter in se mi jih naenkrat poleg teh pikic, ki jih je recimo nekje 10-15 pojavi še nekje 6 takih čudnih črt. Poleg tega se še mi včasih naredi pred očmi lok pajčevine in imam dobesedno občutek, da jo imam nad očmi, potem še motnjave, kot mini meglice, sprva se mi pojavi ena velika spet nekje 0,3 cm in dolga prb. 0,5cm in potem mi ta izgine in spet druga na drugem mestu in potem že vse in tako dalje ne vem res mi je grozno neprijetno, ker se mi pojavlja toliko teh motnjav skupaj pred očmi v različnih oblikah. Najpogosteje se mi pojavljajo zunaj na svežem zraku tudi, če je oblačno. Potem so se mi začeli pojavljati še taki rumenkasti bliski pred očmi kot neki krogci nepravilne oblike. Pojavlajo se mi tudi vsakodnevne grozne bolečine v očeh, ki so v notranjosti očesa oz. od zadaj ali pa ob strani. Taka sila mi seva ven in to se mi več ne zdi ok, da se od bolečin jočem. Na svetlobo sem postala tudi precej občutljiva in ko je zunaj sonce ne morem več gledati pred sebe ampak v tla in se zdi ljudem čudno zakaj hodim v očmi uprta v tla naokoli.  Glede dioptrije se mi pojavlja že dlje časa, da se mi zdi, da slabše vidim, zvečer, ko se odpravljam spat in je v sobi skoraj, da trda tema razen blago nočno lučko še imam prižgano in ko pogledam v temen del sobe se mi zdi, da vidim tak večji belkast svetleč pravokotnik in ga vidim nekje 2 sekundi potem pa oddide. Preprosto neke motnjave tudi v temi. Tudi starši mi govorijo, da imam zelo utrujene oči, da se mi to opazi.  Aja še čudna zadeva se mi je zgodila pred nekaj dnevi, telovadila sem in sem imela v sobi normalno svetlobo in ko sem pogledala proti eni polici, na kateri je bil svetlomoder okras sem ga videla belo dobesedno belo na razdalji nekje 2m, ko sem se čisto približala je bil svetlomoder če sem se spet malo oddaljila spet bel. To me je zelo prestrašilo a je čez nekje 3 minute minilo. Skrbi me, da bi prišlo do odstopa mrežnice, sicer imam v koncu meseca maja pregled pri okulistu ampak ne vem kako bo do takrat ali bo še samo slabše. Kaj naj storim, da se mi ne bo še samo bolj slabšalo, ali bi lahko šlo pri meni za odstop mrežmnice, kaj bodo storili v primeru, da gre? Bom morala na kako operacijo oči? 

  HVALA ZA POMOČ!

 • Uredništvo

  Mateja Renko Koder

  Objavljeno: 06 maj 2024 16:18

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  glede na opisane težave je vsekakor potreben pregled pri okulistu, v primeru, da bi se vid nenadoma močno poslabšal (temna zavesa) skupaj z bliskanjem pa je pregled potrebno opraviti še isti dan. Če bi se izkazalo, da gre res za odstop mrežnice, stanje zdravijo na laserski način ali pa z operacijo.

  Lep pozdrav

  Mateja Renko Koder, dr. med., specialistka pediatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje