Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

kaj nj nardim (prosim skrite uprasanje)

Tema: Čustva, Motnje hranjenja, Razmišljam in imam stališča, Stres in anksioznost, Učenje, Žalost in depresija

 • en

  ena

  ena

  Objavljeno: 21 feb. 2024 07:50

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Marjetka Gojkošek

  Objavljeno: 21 feb. 2024 20:10

  Odgovor svetovalke:

  Lepo pozdravljena.

  Hvala, da si se obrnila na nas in nam zaupala, kaj se ti dogaja in kako se počutiš.

  A mi lahko poveš malo več o tem, kaj se je dogajalo v času, ko si imela težave z depresijo (predvsem razlogi za to), da lahko vidiva, ali je kakšna povezava med tistim počutjem in tem, da sedaj čutiš veliko jeze? Si imela takrat možnost s kom govoriti o tem, si se lahko komu zaupala in depresivno počutje tudi predelala? Če nečesa ne moremo predelati (ker ne znamo ali nam nihče ne stoji ob strani) se nam lahko nekatere stvari nalagajo in lahko to izbruhne v jezo in sovraštvo do sebe ter vseh ostalih okrog nas.

  Glede šole: naša prepričanja in misli glede šole lahko zelo vplivajo na to, kako se počutimo in kako dojemamo učenje. Če verjamemo, da bomo kljub velikem trudi imeli kasneje neko ubogo plačo, potem res lahko obupamo in ne vidimo smisla v učenju. Če mislimo, da lahko nekdo s poklicno šolo pride veliko dlje, se lahko opomnimo, da imamo tudi mi možnost narediti poklicno šolo in priti dlje, če v to verjamemo. Lahko pa si rečemo, da se bomo v šoli maksimalno potrudili (to, kar ti sedaj počneš) in bomo potem to znanje in izkušnje maksimalno vnovčili – si torej poiskali službo, kjer bo plača po naših željah. Kaj želim reči je, da imaš izbiro, kako boš gledala na šolski sistem (ki se ga ne da kaj veliko spremeniti), na svoje učenje in na svojo prihodnost. Res da trenutno nimaš veliko izbire glede učenja (saj je obvezno, če želimo izdelati letnik), vendar se boš veliko lažje učila, če boš v tem videla prednost in priložnost za dobro univerzo in kasneje dobro plačano službo, kot pa če na svojo situacijo gledaš kot takšno, ki te ne bo nikamor pripeljala oz. boš 'poplačana' z mizerno službo. V resnici je v življenju dosti več možnosti kot samo ti dve, ki si jih naštela. Sama si krojiš življenje in sama izbiraš, kako boš dojemala šolo in učenje. Se popolnoma strinjam s tabo, da je dandanes ogromno obveznosti in da učenci/študenti veliko časa preživite za knjigami. Verjamem, da ti upade motivacija, ko vidiš, da se moraš že v prvem letniku toliko truditi. Hkrati pa se trudiš zase in za svojo prihodnost, ki jo boš ti tlakovala. Ti boš lahko zaradi svojega vloženega truda in energije to enkrat dobro vnovčila. Če ti plača v Sloveniji ne bo všeč, boš lahko šla v tujino. Ali pa boš delala v privatnem sektorju in boš imela boljšo plačo kot v javnem. Res boš lahko imela veliko možnosti in boš z dobro izobrazbo (gimnazija) lahko izbirala, kam boš želela iti. To, kar bodo dosegli ljudje s poklicno izobrazbo, ni tvoj problem, zate je pomembno to, da boš naredila kar se da največ s tem, kar imaš ti in kar želiš ti doseči.

  Verjamem, da ti glede šole ni lahko tudi zato, ker veliko energije porabiš za svoje slabo počutje. Tega ne počneš nalašč, hkrati pa je žal tako, da sovraštvo in jeza porabita veliko naše energije in nam je potem zmanjka za učenje in koncentracijo. Ko se boš boljše počutila, se boš tudi lažje učila, saj boš k temu pristopila z več radovednosti in veselja, kot pa sedaj, ko praviš, da si jezna na ves svet. Jeza namreč zelo utruja, čeprav se večina ljudi tega ne zaveda. Zato bi me res zelo zanimalo, od kod ta jeza in kaj želiš z njo sporočiti. Ko boš ta del sebe bolj razumela in jezo predelala, boš veliko lažja in ti bo tudi vse ostalo v življenju lažje steklo.

  Prosila bi te še, da mi napišeš, ali si bila že kdaj pri kakšnem psihologu. Opisuješ namreč dokaj kompleksne stvari in bi ti pogovor pri psihologu lahko zelo pomagal. Kaj praviš, bi bila pripravljena iti? Če se slučajno odločiš, ti bom spodaj napisala več možnosti, ki jih imaš na razpolago:

  Centri za duševno zdravje otrok in mladostnikov - obstajajo na več lokacijah po Sloveniji, klikni tukaj, da vidiš, če je katera blizu tebe, pol pa jih lahko pokličeš in se naročiš. Za to ne rabiš napotnice.

  Svetovalnice Centra za psihološko svetovanje Posvet - jih je več po Sloveniji, so brezplačne, tudi tukaj ne rabiš napotnice, poglej pa na njihovi spletni strani, katera ti je najbližje: za mladostnike tvoje starosti so na voljo v Ljubljani, Celju in na obali.

  Telefonsko svetovanje – lahko pokličeš na TOM telefon v primeru stiske oz. samomorilnih misli, čustev (116 111, vsak dan od 12. do 20. ure). Potem je še tu Klic v duševni stiski (01 520 99 00, vsako noč med 19. in 7.  uro zjutraj) in zaupna telefona Samarijan in Sopotnik (116 123, 24 ur na dan)

  Upam, da ti je tole vsaj malo v pomoč. Veselim se, da mi kmalu napišeš še kaj več o sebi in svojem počutju. Do takrat pa vse dobro.

  Srečno!

  Marjetka Gojkošek, mag. psihologije

 • en

  ena

  ena

  Objavljeno: 28 feb. 2024 15:49

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Marjetka Gojkošek

  Objavljeno: 29 feb. 2024 08:55

  Odgovor svetovalke:

  Lepo pozdravljena.

  Hvala, da si se ponovno oglasila in mi še dodatno pomagala razumeti tvojo stisko.

  Če prav razumem, se še vedno veliko tvojih misli in občutkov vrti okrog prehrane, kar te še vedno ohranja v stiski, le da je sedaj morda za odtenek lažja kot v preteklosti. Še vedno pogosto čutiš psihično bolečino in ti ni ok, da ljudje okrog tebe mislijo, da si popolnoma ozdravela in da sedaj nimaš več težav. Kako bi bilo, če bi bilo najbolj pomembno to, kar ti čutiš o svoji bolezni in kar ti veš, ne toliko, kako te vidijo drugi? Drugi nas vedno drugače dojemajo kot mi sami sebe, zato nimajo enakega vpogleda v naše težave, še manj v naše občutke. Kako bi bilo, če bi te manj obremenjevalo to, ali drugi verjamejo, da si imela anoreksijo, če sama najboljše veš, kaj si doživljala in kako se še vedno počutiš? Verjamem, da si jezna, da drugi ne razumejo, kako ti je, je pa res, da nihče od nas zares ne ve, dokler sam ne stopi v čevlje kakšne stiske, dokler sam česa podobnega ne doživi.

  Možno je, da za šolo izgubljaš motivacijo, ker si še vedno v stiski in se ukvarjaš s kilogrami (kar je popolnoma razumljivo, saj omenjaš, da še nisi v celoti predelala motenj hranjenja in bi bilo zelo dobro, da bi se lahko spet vključila v kakšno obravnavo). Če čutiš, da to potrebuješ, ti toplo priporočam, da se vključiš, saj ti je lahko zelo v pomoč. Obisk psihologa bi bil zelo pomagajoč, če se boš seveda odločila zanj. Glede na to, da praviš, da še vedno nisi ok in da še čutiš stisko, je lahko to, da stopiš v stik s strokovnjakom, mogoče najboljši prvi korak v to smer. Kaj praviš?

  Želim ti vse dobro, pa srečno!

  Marjetka Gojkošek, mag. psihologije

 • en

  ena

  ena

  Objavljeno: 29 feb. 2024 18:53

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Marjetka Gojkošek

  Objavljeno: 02 mar. 2024 11:42

  Odgovor svetovalke:

  Lepo pozdravljena.

  Hvala, da si se ponovno javila.

  Za to, kar opisuješ, verjetno porabiš veliko časa in energije, zato je zmanjka za šolo, in je čisto razumljivo, da ne najdeš motivacije in volje za učenje. Stiska, ki jo opisuješ, je velika, kar je vplivalo tudi na tvoje razpoloženje, zato pogosto jočeš in doživljaš bolečino, žalost, nemoč. Želiš si, da bi te vzeli dovolj resno, ampak se to ne zgodi, zato se mi zdi pomembno ponoviti, da je najbolj važno, da ti veš, kako se počutiš, četudi te drugi drugače vidijo in manj razumejo. Vsi pa imamo potrebo, da smo razumljeni s strani bližnjih oseb, zato verjamem, da te prizadene, če te ne vidijo, kot bi si ti želela.

  Biti nekdo drug je res nemogoče, je pa največja prednost, da v življenju sprejmemo sebe in živimo sebe po najboljših močeh. Ko smo žalostni in nemočni, je to težje, ko pa se soočimo s temi občutki in jih premagamo, pa je svet takoj lepši.

  Pozitivna samopodoba se ne začne na telesu, ampak v našem umu, saj je odvisna od naših prepričanj in misli o sebi. Zato se mi zdi delo s psihologom zelo pomembno, ti pa se boš seveda sama odločila, katero možnost se ti zdi najboljše izbrati.

  Vse dobro, srečno!

  Marjetka Gojkošek, mag. psihologije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje