Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Kaj narediti

Tema: Nasilje

 • Ge

  Gekkica

  Gekkica

  Objavljeno: 13 okt. 2023 14:33

  V soli me nekateri sosolci zafrkavajo in se norcujejo iz mene ne sprejmejo me . Kaj naj naredim?

 • Uredništvo

  Amadeja Jurič

  Objavljeno: 17 okt. 2023 09:12

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  žal mi je, da je šola zate prostor, kjer se ne počutiš povsem sprejeto. Nekateri sošolci te zbadajo, pri čemer se zagotovo ne počutiš dobro. Predstavljam si, da je lahko tak odnos sošolcev zelo obremenjujoč.

  Vsako medvrstniško nasilje, pa naj bo fizično, čustveno, materialno ali nenazadnje tudi besedno, s čimer se soočaš sama, je vedno potrebno nasloviti! Spodbujam te, da svoje doživljanje zaupaš razredniku ali kateremu izmed učiteljev. Obrneš se lahko tudi na šolsko svetovalno službo. Če ti je težko do učiteljev pristopiti sami, lahko to storite skupaj s starši.

  Verjetno se sprašuješ, kaj lahko v takih situacijah narediš sama? Zbadanje ponavadi vztraja in se še krepi zaradi burnih odzivov žrtve zbadanja. Smiselno je, da se v trenutkih, ko se sošolci norčujejo, na to ne odzivaš, jih ignoriraš oziroma jim ne posvečaš svoje pozornosti. Verjamem, da ti bo zelo težko zadržati odziv, vendar imej takrat v mislih, da je njihovo zbadanje odraz njih samih! Nasilje ni nikoli pokazatelj šibkih točk žrtve, pač pa je odraz šibkih točk tistega, ki je nasilen. Zbadanje tako ne pove nič kaj o tebi in marsikaj o njih samih in za to nisi nikakor kriva ti.

  Omenila si, da se norčujejo in te ne sprejemajo le nekateri sošolci? Torej imaš vseeno krog sošolcev, s katerimi pa se družiš? Če je temu tako, se raje osredotoči na sošolce, s katerimi si si blizu. Ko boš deležna zbadanja, se obrni k tistim sošolcem, s katerimi se razumeš. Pogovarjaj se z njimi in se poskusi zamotiti.

  Nemogoče je pričakovati, da bomo v življenju všeč prav vsem, kljub temu pa to ne daje drugim pravice, da se do naš obnašajo grdo. Zaslužiš si, da se v šoli počutiš dobro, saj je to prostor za učenje, rast in razvoj. Veliko lažje temu sledimo, če se počutimo dobro in sprejete. 

  Upam, da se stanje čimprej umiri! 

  Lepo te pozdravljam,

  Amadeja Jurič, mag. psihologije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje