Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Kaj naj naredim da se bom bolje pocutila v svojem telesu?

Tema: Prehrana in gibanje, Samopodoba/Verjamem vase, Telesna samopodoba

  • De

    Debela

    Debela

    Objavljeno: 16 maj 2023 09:19

    Pozdravljeni, 

    Ze odkar pomnim imam probleme s samopodobo, ker so me ze od mejhnega v soli, moj brat, bratje od najboljse prijateljice zajebavali da sem debela najbolj me je pa prizadelo (starsa sta se locila ko sem bila stara 11let ampak z ocetom nikoli nisva imela dobrega odnosa) ko me je oce vsakic kadar sem prisla za vikend k njemu komentiral kako sem se zredila.. Nikoli se ni pogovarjal z mano ali mi dal obcutek da me ima rad samo kritiziral je moj izgled.. Vecinoma casa sem sovrazila noaiti pajkice, kratke hlace, karkoli oprijetega pa ceprav ko pogledam slike ko sem bila majhna nikoli nisem bila prav zares debela, vedno sem imela malo trebuscka ampak zaradi teh komentarjev sem verjela da sem kar ze debela in si zaradi tega ne zasluzim hrane.. Sedaj sem visoka 161 in imam 54kil ampak imam probleme s prenajedanjem ali pa da ne jem po cele dneve cisto nic.. Kadar se prenajedam mi je potem vedno zal in obzalujem to najbolj in si zelim da raje nebi pojedla cisto nic ker kadarkoli se pogledam v ogledalo mi trebuh zgleda ogromen in kakor da imam 70kg.. Par let nazaj sem koncala 2letno zvezo katera je bila zelo toksicna in sem zaradi stresa, depresije zgubila 7kg in takrat sem tudi pridno telovadila in sem opazila koncno neko razliko, imela sem raven trebuh in bila dejansko zadovoljna s svojo postavo, sem si kupila veliko topkov, oprijetih majck ampam sedaj nimam vec volje do telovadbe ker sem prevec utrujena od sluzbe ko pridem domov in me je sram nositi ta oblacila ker se mi vidi trebuh in zgledam debela v vsaki majcki.. Vem da bi mi telovadba pomagala da pridem nazaj do te tocke kjer sem se sprejela in bila zadovoljna ampak se res nemorem spravit in strah me je ker nazadnje mi ni nic mascobe pobralo iz trebuha ampak prsi pa ceprav sem si telovadbo prilagodila in imam sezmeraj strah da bom imela majhne prsi kar pa si ne zelim ker vem da bi tudi to potem vplivala spet na mojo samozavest ker nazadnje mi je kar morilo da sem izgubljala prsi ne pa trebuh.. Veliko stvari je se na meni s katerimi nisem zadovoljna ampak trebuh je trenutno moj najvecji sovraznik.. zelim si samo da bi se lahjo sprejela taksno kakrsno sem, spremljam veliko mocnejsih deklet ki se pocutijo fantasticno v svoji kozi ampak jaz res nemorem, ze od nekdaj imam strah pred debelostjo in da bi se tako zelo zredila da bi rabila nujno hujsati, trenutno vem da nisem debela ampak ko se pogledam v ogledalo vidim samo moj debel trebuh.. nevem kaj naj naredim da se bom imela rajsi in se bolj cenila

  • Uredništvo

    Lucija Gobov

    Objavljeno: 17 maj 2023 14:10

    Odgovor svetovalke:

    Pozdravljena,

    tvoja teža je idealna. Večina deklet bi bila več kot zadovoljna s tvojo postavo. Verjamem pa, da je očetu, bratu in drugim uspelo uničiti tvojo samopodobo. Toda zdaj si odrasla, poskušaj iti preko njihovih davno izrečenih pripomb. Zavedaj se, da tudi takrat nisi bila ti in tvoja postava krivi za te pripombe. Tako govorijo tisti, ki imajo sami s seboj težave in postanejo zlobni do drugih. Prijazni ljudje tega ne počnejo. Če dobro razmisliš, kaj te brigajo zlobneži, pozabi na njih.

    Glede na tvojo težo, verjetno nimaš odvečnega maščevja na trebuhu. Je pa možno, da imaš nekoliko ohlapne trebušne mišice. Te boš pa zlahka popravila s telesno vadbo, kot nekoč ti bo tudi tokrat uspelo. Ni nujno, da delaš samo vaje za trebuh. Postava je najlepša, če so vse mišične skupine skladno razvite, zato poleg trebušnjakov delaj vaje za hrbet, roke, noge… Hujšati ti pa ni treba, zato ni nevarnosti za zmanjšanje prsi.

    Gibanje ti bo izboljšalo psihično počutje, bolj boš zadovoljna sama s seboj in upam, da bodo prešle tudi težave s hranjenjem. Če ne boš sama mogla iz tega, pa poišči pomoč psihologa.

    Vse dobro ti želim.

    Lucija Gobov, dr. med., specialistka pediatrije

  • Anonimno

    Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

  • Brezplačno

    Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

  • Strokovno

    V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje