Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Kaj naj?

Tema: Moj poklic, moja prihodnost, Učenje

 • TO

  TOBIAS

  TOBIAS

  Objavljeno: 19 dec. 2022 14:56

  SEm začel 1. letnik gimnazije, ker so se moji starši odločili da je najbolje zame, jas pa sploh ne vem kaj si želim. Gimnazija je preveč zame. Vsega znajna ki ga MORAM imeti in se mi ne zdi uporabno. Imam težave pri matematiki, kemiji in fiziki, saj sem med časom šolanja na daljavo počel nič. Sedaj padajo negativne ocene in nevem če sem jih sposoben popravit. Ali naj se prepišem ali ne?

 • Uredništvo

  Helena Maher Resinovič

  Objavljeno: 20 dec. 2022 10:45

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljen.

  Gimnazijski program je zahteven na vseh predmetnih področjih. Za uspešnost dijaka je pomembno predznanje, njegove delovne navade, motivacija in tudi sposobnosti. Ti dejavniki se med seboj dopolnjujejo in vzajemno vplivajo na učno uspešnost.

  Pri odločitvi za morebitno preusmeritev moraš premisliti več pomembnih vprašanj, dilem. Kakšni so tvoji cilji za prihodnost? Imaš že vsaj približno izbrano področje, na katerem bi rad delal (npr. pedagoški poklic, tehnična stroka, zdravstvo, šport, jeziki, turizem, ekonomija)? So kakšni predmeti, za katere bi lahko rekel, da ti bolj ležijo? Kakšne so tvoje delovne navade, kakšna je motivacija za učenje?

  Smiselno bi bilo, da se pogovoriš s šolsko svetovalno delavko in bosta skupaj pretresla razloge za in proti. Pomembno je tudi, kako razmišljata starša, a dejstvo je, da se ti izobražuješ, da gre za tvojo karierne pot ... najbrž bi se pustila prepričati, če bi dobro argumentiral svojo odločitev o morebitnem prepisu. Seveda pa dobro razmisli, kateri program bi te bolj zanimal, bodi pozoren na strokovne predmete. Naj ti ne bo prvo vodilo, da čimprej "zbežiš" z gimnazije - pomembno je predvsem to, da najdeš zase najustreznejši program. Tudi, če boš imel ob koncu ocenjevalnega obdobja kakšno negativno oceno in bi se takrat prepisal, lahko oceno popravljaš tudi na novi šoli (odvisno, kako se tam odločijo).

  Če se odločiš ostati na gimnaziji, sem prepričana, da ni še nič izgubljenega; negativne ocene boš še imel priložnost popravljati. Bo pa treba vložiti veliko truda, na to bodi pripravljen.

  Lepo te pozdravljam in ti želim sproščene praznične dni.

  mag. Helena Maher Resinovič, univ. dipl. psihologinja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje