Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Kaj lahko naredim sama s sabo in poiscem pomoc?

Tema: Čustva, Motnje hranjenja, Nasilje, Odnosi v družini, Samomor, Samopoškodbe

 • Br

  Brina

  Brina

  Objavljeno: 17 nov. 2022 19:56

  Potdravljeni! Sem 15 letna punca in ne vem kaj lahko naredim z mojim zivljenjem in kako naj bo mal manj tezko. Že odkar sem bila stara okoli 9 let sem imela motnje hranjenja, zaradi mojih "prijateljev" in druzine, vsak dan sem bila v strahu da bo moj ati naredil samomor ker sta se z mojo mami locila in je ze poskusil, mami se je ves cas drla na mene in sovrazila sem vsak del sebe. Tu so se moje tezave zacele, ki pa niso sle stran, le poslabsajo se vsak dan. Zacela sem rezati ko sem bila samo 11, kaditi in piti. Nisem marala ziveti, razen ko sem bila z mojo prijateljico, ki pa me je odrezala stran po kakem letu ker sem bila "prevec problematicna in posesivna" oseba. Nisem hotela da bi se ona pogovarjala s komerkoli drugim in ko mi ni odgovorila par minut sem hotela umreti ter sem imela panicne napade. Nikoli nisem znala imeti normalnih razmer z ljudmi, vedno sem bila "prevec". Nekaj casa sem mislala da sem sociopat ker sm nehala cutiti vse, koncno sem bila vesela da nisem v bolecini, ampak to ni dolgo trajalo. Ko sem bila 14 sem solski psihologinji povedala da se hocem ubiti in je takoj poklicala moje starse. Bila sta jezna in mami me ni hotela videti dva meseca. Nihce mi ni dal pozornost zato sem jo iskala povsod, tudi pri starejsi moskih. Vsak dan sem sla igrat tenis kjer so bili in obozevala sem pozornost in zastonj pijace ter komplimente da imam postavo manekenke in obraz angela. Vedela sem da to ni res in da so samo ogabni stari moski, ampak mi je bilo vseeno ker sem se koncno pocutila ljubljeno. Tudi sola je bila prostor kjer sem imela veliko pozornosti zaradi mojih ocen. Vsak dan sem se ucila po ure in ure se jokala in samoposkodovala da bi se kaznovala ce sem dobila 4. Nato pa sem spoznala mojega fanta Tjana. Vse je postalo se huje, zacela sem zanemarjati solo kar je se bolj poslabsalo moje zdravje in on je postal celo moje zivljenje. Mislim da ne zaradi navadne ljubezni, jaz imam posebno vrsto ljubezni do nekaterih ljudi. Jokala sem se in razbijala vrata, kozarce, in celo svoje telo dokler nisem bila plava po skoraj celem telesu samo da bi mi dal malo pozornosti ali ko je zamudil priti do mene za samo eno uro. Vem da s tem skodim tudi njem ker sem naredila še veliko stvari kot samo to, ampak za vse bi porabila tri ure. Pocutim se kot slaba oseba ker ne znam biti "normalna", delam nevarne stvari samo da bi nekaj cutila in skodujem ljudem okrog sebe. Zadnje case pa je še huje ker se sploh ne zavedam kje sm vecino casa. Kot da samo plavam po svetu, vsak dan isti drugemu. V soli imam enke ker se ne morem spraviti narediti karkoli. Nimam volje in sploh se mi ne zdi vec pomembno. Hocem umreti ali pa samo da bi se to koncalo. Ne morem ziveti tako pusto in zalostno. Se opravicujem ce je sporocilo predolgo.

 • Uredništvo

  Nikola Zhivkovikj

  Objavljeno: 27 nov. 2022 15:05

  Odgovor svetovalca:

  Zdravo, Brina!

  Najprej, se ti opravičujem za pozen odgovor. Občasno imamo težave s sistemom in se je moj prejšnji odgovor nekje izgubil. 

  Moraš vedeti, da za večino stvari, ki se ti dogajajo, nisi sama kriva. Ko si bila otrok in si potrebovala bližino staršev, si v bistvu morala ti prevzeti skrb za njihovo mentalno zdravje. To je veliko breme za otroka in je normalno, da od tega čutiš negativne posledice. Tvoja starša verjetno nista nič od tega namerno tebi delala, vendar sta bila v stiski in se nista znala s svojimi težavami bolje spopadati. Ti si verjetno zaradi tega razvila mehanizme za lajšanje lastne bolečine in stiske, kot so motnje hranjenja ali samopoškodovanje, ki pa so lahko zelo nevarni za tvoje zdravje. 

  Meni se zdi prav, da si v trenutku stiske stopila do šolske svetovalne službe. Svetovalka ti ni hotela škodovati, ko je mami obvestila o tvojih samomorilnih mislih, ampak ravno nasprotno, bila je zaskrbljena in te je hotela zaščititi. Mislim, da je dobro, da se še enkrat obrneš na njo, da se pogovorita in da ji razložiš, kaj se je prejšnjič zgodilo, da se mama potem dva meseca ni hotela s tabo pogovarjati, da bo ona lahko bolje razumela situacijo in ti bo lahko bolje pomagala. 

  Če se ne počutiš kot da ji lahko zaupaš, obstajajo tudi drugi viri pomoči, kamor se lahko obrneš. V veliko zdravstvenih domovih po Sloveniji obstajajo Centri za duševno zdravje otrok in mladostnikov. Tam delajo timi sestavljeni iz psihiatrov, psihologov, medicinskih sester, socialnih delavcev, pedagogov, ipd. Lahko poiščeš, kje se nahaja Center, ki je tebi najbližje in se lahko naročiš na pogovor. V vseh psihiatričnih bolnišnicah obstajajo urgentne ambulante, kamor se lahko brez napotnice oglasiš na pregled kadarkoli, saj delajo 24/7. V Ljubljani in v Mariboru pa obstajata urgentni psihiatrični ambulanti za otroke in mladostnike. Glede na tvoj opis, kako se počutiš, bi ti svetoval, da se za eno od teh možnosti odločiš, saj boš lahko dobila bolj konkretno pomoč in usmeritev za naprej. 

  Vedno se lahko obrneš tudi na osebnega zdravnika/pediatra, na nujno medicinsko pomoč (112) ali na lokalni Center za socialno delo. 

  Ko si v stiski in ne veš na koga bi se obrnila, lahko tudi pokličeš Tom telefon (116-111) ali Klic v duševni stiski (01/520-99-00), ki obratujeta v popoldanskem in nočnem času. 

  Pomembno je, da veš, da kljub temu, da se ti trenutno zdi tvoja situacija brezizhodna, vedno obstaja način ali pot ven iz tega. Včasih ljudje te poti sami ne najdemo in v tistih trenutkih prav, da poiščemo pomoč drugega. To ni znak šibkosti, ampak ravno nasprotno, zahteva veliko poguma, da priznamo, da sami ne zmoremo ven iz ene situacije. 

  Bodi pogumna, poišči pomoč in sem siguren, da boš našla svojo pot. 

  Stojim ti ob strani, tako da če boš potrebovala dodatne nasvete, kar napiši. 

  Nikola Zhivkovikj, dr. med., specializant psihiatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje