Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Kaj je slabše

Tema: Marihuana in druge prepovedane droge, Mladi in alkohol, Mladi in nikotin

 • St

  Strokovno

  Strokovno

  Objavljeno: 07 maj 2024 21:16

  Pozdravljeni,

  Nekaj casa me ze zanima kaj cloveku bolj skoduje alkohol ali trava/marihuana. Glede na prebrane clanke in slisano je moje osebno mnenje d alkohol še vedno manj grozno vpliva na človeško telo, mozgane. Me pa zanima ali je to res. 

   

  Glede na to da alkohol lahko legalno kupujejo v spsru, ludlu, hofru,...osebe nad 18 let, trave pa ne, se mi se vzeeno zdi da je trava slabsa. 

   

  Ali te trava prej zasvoji? Res je, da so pri alkoholu mozne posledice zastoja srca, smrti ampak to so res hudi primeri zasvojenosti ali zastrupitve z alkoholom. 

  Vem da kot alkohol tudi trava nista zdravi substanci in ne vplivata dobro na nas organizem. Me pa vseeno zanima.

  Hvala za odgovor

 • Uredništvo

  Tara Ledinek

  Objavljeno: 11 maj 2024 22:29

  Odgovor svetovalke:

  Lepo pozdravljena,

  vesela sem, da si se s svojim razmislekom in vprašanjem obrnila na našo svetovalnico. S tabo z veseljem poklepetam o zapisani tematiki, problem pa je, da ti jasen odgovor na tvoje vprašanje pravzaprav zelo težko podam. Zakaj? Obe navedeni psihoaktivni snovi, ki ju omenjaš, torej alkohol in konoplja, škodujeta zdravju posameznika in celotni družbi, a vsaka nekoliko drugače. Težko je tako "na pamet" reči, katera škodi bolj, saj je problem nekoliko kompleksnejši in odvisen tudi od količin, obdobja uživanja snovi, pa tudi od interpretacije "škodljivosti" in še česa.

  Alkohol sicer, kot navajaš tudi sama, sodi med zakonite (dovoljene) droge, kar pa še zdaleč ne podpira dejstva, da ni škodljiv. Sama omenjaš nekaj škodljivih posledic alkohola, ki so res redke in bi se lahko potencialno pojavile ob akutni zastrupitvi, jaz pa jih bom (na hitro) dodala še kar nekaj. Pri alkoholu glavni problem namreč ni le akutna zastrupitev, pijanost, temveč pomembne težave za zdravje predstavlja tudi njegovo dolgotrajno uživanje, ki lahko vodi v sindrom odvinosti od alkohola. Verjetno si že kdaj slišala, da alkoholizem vodi v jetrno okvaro (cirozo), morda manj znano pa je, da je uživanje alkohola povezano tudi s povečanjem tveganja za več vrst rakavih obolenj, s tveganjem za razvoj srčno - žilnih bolezni, da alkohol vpliva na delovanje naših možganov, škoduje kostem, slabša imunski sistem, vpliva na neplodnost, še posebej pa na nerojenega otroka, če ga mama uživa med nosečnostjo. Seveda se tu škodljivi vplivi še ne končajo. Dodala bi, da je potrebno vsem navedenim škodljivim vplivom alkohola na zdravje dodati še tiste, ki jih ima na družbo, na posameznike, ki so zasvojeni z alkoholom, in na njihove družine, ki pogosto živijo v negotovosti, slabih medosebnih odnosih ali celo nasilju. Ker je uživanje alkohola v Sloveniji "del tradicije" in je alkohol žal zelo zakoreninjen v našo kulturo, praznovanja, druženja, predstavlja pomemben javnozdravstveni problem, saj imamo posledično tudi težav zaradi uživanja alkohola (pre)več! Tako še zdaleč ne moreva reči, da alkohol, ker je legalen, ni toliko škodljiv - morda je ravno zato, ker je tako "normaliziran", toliko večji (družbeni) problem, kaj praviš? Sama bi morda rekla, da ravno zaradi njegove velike vpletenosti v naša življenja, skoraj v vsako družino ali družbom prinaša težave, ki nastopijo ob njegovem prekomernem uživanju. Kakorkoli že rečeva, dejstvo je, da se mu je bolje izogniti in da vemo, da so že majhne količine škodljive, večje pa seveda prinašajo vsa zgoraj navedena tveganja. 

  Konoplja po drugi strani v Sloveniji ni zakonita droga, se pa v zadnjem času v medijih in družbi rado poudarja njeno "neškodljivost" ali celo koristnost ter se uporabo konoplje predstavlja kot normalizirano vedenje in ne kot zdravstveno tveganje. Takšno prikazovanje je seveda, tudi tukaj se boš, verjamem, strinjala z mano, škodljivo, saj vemo, da ima uporaba konoplje lahko številne negativne učinke na zdravje posameznika in družbe. Problematična je predvsem njena uporaba pri mladostnikih (kamor po starosti še vedno sodiš tudi ti), pri katerih se možgani še niso v celoti razvili. Več raziskav v zadnjih letih je pokazalo, da je uporaba konoplje v tem obdobju škodljiva in povezana s spremembami v funkciji in strukturi možganov. To pa je nedvomno slabo, kajne, saj so spremembe lahko nepovratne in vodijo v pomemben upad funkcioniranja, v okvare kratkoročnega spomina, tesnobo, paniko, preganjavice in neuresničevanje potencialov posameznika. Zgodnji začetek uporabe in redna raba konoplje v mladosti se povezuje z razvojem hujših duševnih motenj (depresivne, psihotične motnje) in pomeni tudi večje tveganje za razvoj odvisnosti od drugih drog v kasnejšem življenju. Nezanemarljiv ni niti vpliv na srce - povišan utrip, tlak, povečano tveganje za srčni infarkt ali zastoj srca. Skratka, tudi ta droga ni nedolžna, kajne? Prav tako pa je njena raba v zadnjih letih izrazito porasla, s tem pa se vsako leto beleži tudi več akutnih zastrupitev s konopljo. 

  Upam, da si se uspela prebiti skozi zapisano in da sem ti podala nekaj novih in koristnih informacij. Morda jasen odgovor "kaj je bolj škodljivo" ob vsem tem niti ni potreben, saj nama je glede na vse navedeno jasno, da se je najbolje na široko ogniti uporabi obeh drog in seveda tudi drugih, ki jih nisva omenili. Veliko bolje je razmišljati o zdravih alternativah in navadah, ki prinašajo koristi za naše zdravje in delovanje v družbi. :)

  Če te še kaj zanima, sem ti z veseljem na razpolago za "debato". Lepo te pozdravljam in ti želim, da v življenju vedno posegaš po dobrih in zdravih izbirah,

  Tara Ledinek, dr.med., specializantka javnega zdravja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje