Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Kaj bi naredili ce bi bili na mojem mestu?

Tema: Čustva, Ljubezen in zaljubljenost

 • us

  user213456

  user213456

  Objavljeno: 13 apr. 2024 21:34

  Hodim na srednjo šolo za gostinstvo in turizem Maribor in sem 1. letnik. Noro sem zaljubljena v profesorja ki poučuje pouk kuhanja. Med mano in profesorjem je 34 let razlike. Tako noro sem zaljubljena v njega da si ne morem vec pomagati in vsakic ko pridem na njegovo uro ali pa ko ga srecam na hodniku ne morem prenehati razmisljati o njemu. Včasih ko rabim koga za pogovor, ali pa ce samo rabim kaksen nasvet se vedno obrnem na njega. Pogosto krat se zgodi da bi mu najrajsi prizanala in povedala da sem zaljubljena v njega, ampak nočem da zaradi mene in tega zgubi službo. Ne morem si vec pomagati. Ali ima kdo kaksen nasvet kaj naj naredim?

 • Uredništvo

  Urška Koštomaj

  Objavljeno: 18 apr. 2024 13:24

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena, 

  praviš, da si zaljubljena v veliko starejšega učitelja, ki ga velikokrat srečuješ na šoli in se nanj obračaš po nasvet. Ker neprestano razmišljaš o njem ne veš kaj narediti. 

  Najprej naj te vprašam kaj si želiš narediti? Si v neprijetni situaciji, čustva te vlečejo v eno smer, razum morda v drugo. Kaj točno si želiš in kakšne bi bile posledice če se tvoja želja izpolni? Kaj bi to pomenilo za tvojega učitelja? Kaj misliš, da bi o tvojih čustvih menil učitelj? Kaj bi to pomenilo zate?

  Glede na to, da si mladoletna, da je tvoja simpatija tvoj učitelj z veliko starostno razliko in da sta v profesionalnem odnosu kot učitelj-učenka,  upam, da razmišljaš o možnosti, da na to simpatijo pozabiš. Če realno gledava na situacijo, je zaljubljenost v učitelja oz. odnos z učiteljem nefunkcionalen. Verjamem, da je veliko vrstnikov, ki pritegnejo tvojo pozornost in bi ti lahko bili všeč. Trenutno je tvoja pozornost osredotočena na učitelja in verjetno ne vidiš drugih fantov okrog tebe. Ampak če se zazreš okoli sebe boš zagotovo našla nekoga zaradi katerega boš dobila metuljčke v trebuhu. Zavedam se, da proces pozabljanja ne bo enostaven, saj učitelja srečuješ vsak dan, je pa izvedljivo.

  Učitelja moraš videti v drugi luči. Že res, da ti je lahko simpatičen, na pogled ušečen ampak to naj bo to. Videti ga moraš kot učitelja, kot odraslo osebo, ki je tu zato da ti preda znanje, ne kot osebo, s katero lahko razviješ ljubezenski odnos. Ko se pojavijo takšne misli in razmišljaš o njem poskusi preusmeriti misli, se zamotiti, početi druge stvari. Morda popačiti njegovo podobo tako, da ti ne bo več všeč. Ker trenutno ga vidiš kot vsemogočnega in to te še bolj pritegne. Dobro bi bilo tudi, da bi zmanjšala iskanje nasvetov pri omenjenem učitelju. Poišči pomoč drugje, razrednik, sošolci, svetovalna služba. To ti bo pomagalo pri tem, da se manj srečuješ z njim.  

  Upam, da sem ti z nasvetom pomagala pri nadaljnjem razmišljanju. 

  Želim ti vse dobro!

  Urška Koštomaj, mag. psihologije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje