Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Jaz in konec zveze

Tema: Čustva, Ljubezen in zaljubljenost, Odnosi s prijatelji in vrstniki, Odnosi v družini, Samopoškodbe, Spanje

 • nu

  nus

  nus

  Objavljeno: 26 feb. 2024 02:06

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Lina Buršič

  Objavljeno: 01 mar. 2024 12:26

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  ob tvojem zapisu sem razbrala, da ti je zares težko in si se znašla na točki, ko ne veš, kako naprej. Če prav razumem, sta se s fantom razšla nekoliko nepričakovano, pri čemer ti nikoli ni navedel razlogov za vajin razhod. Čutim, da te je situacija s fantom močno prizadela, si preplavljena s čustvi in da se težko spoprijemaš z vsakdanom brez njega.

  Verjamem, da ti je fant predstavljal pomemben del tvojega življenja, kot praviš pa so tvojo spremembo v počutju opazili tudi tvoji bližnji. Zares je težko, ko se razidemo z osebo, ki smo ji zaupali, smo jo imeli radi, z njo preživljali čas in smo imeli z njo načrtovano prihodnost. Žal ni bližnjic pri doživljanju izgube, ko tega ni več. Žalovanje ni linearno. Prišli bodo dnevi, ko bo vse pozabljeno, a tudi trenutki, 'malenkosti', ki te bodo spomnile nanj. Povsem okej pa je, da čutiš vsa čustva – in dovoli si jih čutiti.  Pomembno je, kot si izpostavila, da se zavedaš pasti samopoškodovanja in da se usmerjaš na druge rešitve pri soočanju s težkimi čustvi. Med drugim se lahko ponovno obiščeš terapije, kjer boš prejela pomoč, ki jo potrebuješ. Svoja čustva in doživljanje lahko izraziš v pogovoru s kom, ki mu zaupaš, svoja čustva zapišeš, kaj ustvariš, se usmeriš v gibanje ali najdeš kakšen drug način, ki ti ustreza.

  Razbrala sem, da te obremenjuje tudi to, da si situacije ne moreš povsem razložiti in ne poznaš razlogov, ki so vplivali na konec vajinega odnosa. Fantu si dala prostor in priložnosti, da ti pove, ampak morda on sam na to še ni pripravljen. Zaradi tega lahko samo domnevaš, kaj so razlogi, vendar se lahko hitro ujameš v močan vrtinec premlevanja, kaj vse je bilo, zakaj je bilo, kaj vse bi lahko storila drugače. Vendar pa je to izjemno obremenjujoče in izčrpavajoče. V takšnih trenutkih se lahko osredotočiš na sedanji trenutek in na stvari, na katere še lahko vplivaš. Kako lahko danes izboljšaš svoje počutje? Kako si želiš preživljati svoje dneve?

  Ob vsem tem, kar se ti dogaja, bodi nenazadnje sama sebi prijateljica – nameni si čas, prostor in nežnost ob doživljanju težkih čustev.

  Toplo te pozdravljam,

  Lina Buršič, dipl. psih. (un)

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje