Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Jaz

Tema: Komunikacija, Odnosi v družini, Telesna samopodoba, Učenje

 • Js

  Jst

  Jst

  Objavljeno: 12 sep. 2023 20:52

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Zala Tacol

  Objavljeno: 20 sep. 2023 18:56

  Odgovor svetovalke:

  Lepo pozdravljena!

  Žal mi je, da se v svoji koži ne počutiš dobro. Od tega, kako se v svojem telesu počutimo, je odvisna naša samopodoba, le-ta pa vpliva na več aspektov življenja, zato je zadovoljstvo s sabo in svojim telesom izrednega pomena.

  Zapisala si, da ti ni všeč nos, ki naj bi bil čudne oblike, meniš pa tudi, da bi morala shujšati. Praviš, da svoje postave ne moreš sprejeti. Glede na to, da si stara 12 let, šele vstopaš v obdobje pubertete in dejstvo je, da se bo tvoja postava v naslednjih nekaj letih še spreminjala. Pri dekletih sta za telesne spremembe med puberteto odgovorna hormona estrogen in gestagen, ki se proizvajata v jajčnikih. Oblika telesa zato postane bolj ženstvena: rasti začnejo prsi, boki postanejo širši in pas se zoži.

  Tovrstne spremembe je res težko sprejeti, situacijo pa še otežijo lepotni standardi današnje družbe, ki so v realnem življenju praktično nedosegljivi. Predlagam, da izračunaš svoj indeks telesne mase (na internetu boš brez težav našla spletni kalkulator ITM), ki je v tvoji starosti še dober pokazatelj situacije - v kolikor bo izračun v mejah normale, se s svojo težo ne obremenjuj. V nasprotnem primeru pa poskusi v svoj vsakdan uvesti nekoliko več gibanja. Kljub temu, da ti šport ne gre najbolje, lahko najdeš aktivnost, v kateri boš uživala in obenem naredila nekaj za svoje telo in zdravje.

  Kar pa se podloženega topa tiče - mami povej, da bi se bolje počutila, če bi nosila podložen top in jo prosi, da ti ga v trgovini pomaga izbrati. Lahko pa jo tudi prosiš za denar in si potem v trgovini sama izbereš takšen top, ki bi ti ustrezal.

  Upam, da ti bo odgovor vsaj malo v pomoč. V kolikor pa imaš še kakšno vprašanje, ga brez zadržkov zapiši.

  Vse dobro,

  Zala Tacol, univ. dipl. socialna pedagoginja

 • Js

  Jst

  Jst

  Objavljeno: 21 sep. 2023 14:49

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Tara Ledinek

  Objavljeno: 25 sep. 2023 06:59

  Odgovor svetovalke:

  Lepo pozdravljena,

  hvala, da si se s svojo težavo ponovno obrnila na nas. Super, da si upoštevala nasvet in izračunala ter nam napisala svoj ITM.

  ITM 20.4 je popolnoma normalen ITM oz. je na lestvici normalnega celo bližje nižji kot visoki telesni teži - to pomeni, da NIKAKOR nisi predebela in nikakor ni smiselno, da nadalje poskušaš znižati svojo telesno težo. Sama si navedla, da bi rada izgubila cca. 5 kg - v tem primeru bi se gibala že nevarno blizu meji za prenizko telesno težo, kar ni zdravo, posebej v tvoji starosti, ko telo še raste in se razvija ter potrebuje dovolj hranil, da lahko ustrezno raste. Kot je navedla že kolegica pred mano, je popolnoma normalno in pričakovano, da se v času pubertete telo prične spreminjati, ženske pridobimo nekaj dodatne maščobe na bokih in zadnjici, prav tako pa velja, kot je že tudi bilo omenjeno, da je lepotni ideal telesa brez ene same maščobne oblogice zgolj ideal. "Obročki" okoli trebuha se naredijo vsem, ko se nagnemo, usedemo, ne boš verjela, celo najbolj suhim predstavnicam nežnejšega spola. Skratka, menim, da si sedaj iz mojih besed že ugotovila, da ti ne priporočam dodatne izgube telesne teže - kar pa je smiselno in bo celo bolj pozitivno vplivalo na oblikovanje telesa, na tvojo samopodobo, zdravje, pa je zmerna telesna aktivnost, primerna tvoji starosti. Praviš, da si se že vpisala na gimnastiko in gasilske vaje - to je zelo dobro in priporočam ti, da s tem nadaljuješ. :)

  Če povzamem - brez hujšanja, z zmerno telesno aktivnostjo, boš dosegla, kar si želiš. Uživaj raznoliko prehrano, ne izključuj obrokov ali posameznih hranil iz diete, jej 4 - 5x dnevno, izogibaj pa se preveliki količini sladkarij in sladkanih pijač ter prigrizkov (zaradi zdravja, ne za izgubo telesne teže). 

  Dobro ti bo dela tudi kakšna vaja za dvig samozavesti, morda razmisli o pogovoru o tem z mamo, prijateljico, učiteljico, socialno delavko, nekom, ki mu zaupaš. V življenju je namreč najpomembnejše, da sprejmemo sebe, svoje telo, tudi kakšno maščobno oblogico, ki nam nagaja - potem se v svojem telesu počutimo veliko bolje in tudi v družbi lahko nastopimo bolj samozavestno in nas tako kot se vidimo sami vidijo tudi drugi. Zato kar pogumno po poti ljubezni do sebe. 

  Super, da si se odločila mamo prositi za moderček - samo pogum v roke. :)

  Držim pesti zate in te lepo pozdravljam,

  Tara Ledinek, dr.med., specializantka javnega zdravja

 • Js

  Jst

  Jst

  Objavljeno: 04 okt. 2023 14:22

  Nekaj vprašanj bi vas še rada vprašala:

  Ali je možno da se mi čez leta oblika nosu spremeni?

  Ali je možna sprememba oblike nosi brez rinoplastike? Na aliexpressu sem videla neke vrste mazilo oziroma serum, ki ga stisneš na predel nosa in potem se ti zgladi tista kost oziroma hrustanec, ne vem točno kaj je to, ki naredi nosu to bulico? dvomom da to deluje, ampak še vseeno vprašam.

  Lp

 • Uredništvo

  Tara Ledinek

  Objavljeno: 06 okt. 2023 08:02

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljeno drago dekle,

  hvala, da si se s svojim vprašanjem ponovno obrnila na nas. Vedno si dobrodošla z vprašanji. :)

  Skozi leta se naše celotno telo nekoliko spreminja in oblikuje, do neke mere tako to velja tudi za naše nosove. Nos s starostjo do neke točke raste, nato pa se lahko do neke mere spremeni še zaradi sprememb kosti, hrustanca ali kože. Stara si 12 let in pred tabo je verjetno še nekaj rasti, predvsem pa preoblikovanja telesa in njegovih delov v "žensko telo". Lahko da se bo ob tem nekoliko preoblikoval tudi nos, a koliko in kako, težko rečem, saj bi lahko zgolj ugibala.

  V vsakem primeru je tako pri 12 letih še prezgodaj razmišljati o rinoplastiki ali drugih ukrepih za spremembo tvojega nosu. Seveda ti tako ne priporočam niti seruma iz Aliexpressa - ne veva, kaj vsebuje, kako deluje, problem ni le ali bo učinkoval, temveč tudi, ali ti lahko celo škodi? Priznam, da prvič slišim za tak serum, niti ne vem za točno kateri izdelek gre, zato ti ga nikakor ne morem svetovati, odločitev pa je na koncu vedno tvoja.

  Še enkrat bom dodala, kar sem ti napisala že zadnjič - bolj kot vsi ukrepi, poseganje v svoje telo, hujšanje, preoblikovanje nosu (ustnic, dojk, ali česarkoli), kar odstopa od "idealov", je pomembno SPREJEMANJE sebe in svojega telesa, nosu. ;)

  Pošiljam ti objem in lepe pozdrave ter ti želim veliko ljubezni do sebe in svojega telesa,

  Tara Ledinek, dr.med., specializantka javnega zdravja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje