Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Intoleranca na pšenico

Tema: Prehrana in gibanje, Zdravje in bolezni

 • Pe

  Petra Nina

  Petra Nina

  Objavljeno: 14 jan. 2023 14:42

  Pozdravljeni

  Te dni sem dobila izzid intolerance na hrano in sem intolerantna na kar nekaj živil najbolj kritična je banana in pšenica. Pustimo zdaj banano pri miru bolj problem je pšenica saj sem prej jedla vse izdelke iz pšenice kot so kruh,testenine in tako naprej. Sedaj pa sploh ne vem kaj naj jem problem je tudi nastal kaj bom sedaj sploh jedla v šoli ker tam devajo veliko stvari iz pšenice sploh pri malici staršem sem rekla če me lahko naročijo kakšnemu prehranskemu svetovalcu ali pa v ambulanto za klinično prehrano ker sem na internetu prebrala da se tudi tam ukvarjajo z prehranskimi intolerancami. Ker ko pojem eno živilo ki vsebuje pšenico se mi potem pojavijo težave starši so rekli da me bodo naročili tudi pri osebni zdravnici da še ona vidi izzid da imam intoleranco ker sem sama že prej nekako slutila da imam intoleranco ko sem to enkrat omenila zdravnici mi sploh ni verjela da jo imam sedaj bo pa videla da se je pošteno motila. Sama še sedaj ko sem prvič v tem sploh ne vem še koga lahko sploh jem in kaj ne zanima me ali bo ta intoleranca prisotna za celo življenje ali bom še kdaj lahko jedla izdelke iz pšenice. Ne vem od kod bi imela intoleranco saj v družini noben nima intolerance razen sedaj mene mislim da je to vse skupaj kar imam celiakija.

  Hvala za odgovor

 • Uredništvo

  Lucija Gobov

  Objavljeno: 17 jan. 2023 10:48

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena Petra Nina, 

  nisi napisala zelo pomembnih podatkov: kakšne imaš težave in s kakšnimi preiskavami so ti ugotovili intoleranco na različna hranila. Dandanes se žal pojavlja veliko zdravilcev, ki zaradi denarja ponujajo različne preiskave in  storitve. Žal so njihovi izvidi ugibanja in nimajo prav veliko, če sploh kaj, z realnostjo. Glede na to, da te na preiskave ni napotila zdravnica in da je izvid kar neka splošna intoleranca na različna živila, med drugim tudi na pšenico, predvidevam, da to niso bile medicinske preiskave. Zato ne moreš pričakovati, da te bodo sprejeli v amb. za klinično prehrano, saj za svetovanje potrebujejo natančnejše podatke za kakšno vrsto neprenašanja živil gre.

  Če misliš, da imaš celiakijo (tej bolezni ne rečemo intoleranca za pšenico), ti priporočam, da se oglasiš k osebni zdravnici, ji natančno razložiš, kakšne težave imaš in ona bo presodila, katere preiskave potrebuješ. Dieta pri celiakiji traja vse življenje in se je je potrebno zelo natančno držati, sicer lahko pride čez mnogo let do rakavega obolenja prebavil. Zato ti ne priporočam, da poskušaš z dieto preden se postavi diagnoza, saj lahko s tem zabrišeš znake in diagnoze ni možno ugotoviti. Če pa ti bodo potrdili celiakijo, boš dobila tudi zelo natančna navodila o prehrani. Če imaš morda alergijo na pšenico, je pomembno, kakšne stopnje je (tudi to se ugotovi s testi). Če je blaga, dieta niti ni potrebna.

  Možne so še druge bolezni, ni vedno hrana vzrok težavam v trebuhu. Zato zaupaj svoji zdravnici. Da lahko opravlja svoj poklic, je za njo vsaj dvanajst let formalnega izobraževanja (medicinska fakulteta, specializacija), veliko prakse in dodatna izobraževanja skozi vso poklicno pot.

  Vse dobro ti želim.

  Lucija Gobov, dr. med., specialistka pediatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje