Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

IME POMIRJEVAL

Tema: Marihuana in druge prepovedane droge, Zdravje in bolezni

 • PR

  PROSIM

  PROSIM

  Objavljeno: 06 mar. 2024 12:55

  Katera pomirjevala so najbol blaga in najmanj zasvoljiva in najman škodljiva. Prosim poimensko napišite ime zdravil. Rabim vse odgovore in natančne. Sej bi to vprašala svojega psihiatra, pa nimam tako rednih pregledov pri njemu, da bi ga sedaj to vprašala, zaradi tega ga tudi ne bi klicala rada. Rada bi začela z uporabo, ker imam dovolj psihične bolečine in da mi vsaj malo pomagajo in me odpeljejo stran (pomirjevala), ampak ne želim tistih močnih zdravil.

 • Uredništvo

  Nikola Zhivkovikj

  Objavljeno: 06 mar. 2024 23:40

  Odgovor svetovalca:

  Živjo!

  Pomirjevala rečemo zdravilom iz skupine benzodiazepinov. Žal pa vsa zdravila iz te skupine lahko povzročijo odvisnost.

  Velikokrat namesto pomirjeval za pomiritev uporabimo antipsihotike, ravno zato ker odvisnosti ne povzročajo. Izmed teh, najbolj pogosto uporabimo sulpirid (Eglonyl) ali kvetiapin (Kventiax, Loquen, Kvelux, Seroquel, ipd.). Imajo pa antipsihotiki svoja tveganja in stranske učinke. Kvetiapin je zelo sedativen (te naredi zaspanega) in ima negativen vpliv na težo, maščobe in holesterol. Sulpirid pa lahko povzroči dvig hormona prolaktina. 

  Tako je, žal, z vsemi zdravili. Ne obstaja zdravilo, ki tveganj nima. Ravno zato smo zdravniki, da ocenimo, kdaj je pričakovana korist večja od tveganja. Takrat se za določeno zdravljenje odločimo. 
  Razumem, da bi rada to speljala čim prej in da bi se rada izognila obisku pri psihiatru, vendar je to najboljši način. Psihiater bo lahko ocenil če sploh potrebuješ zdravilo za pomiritev in katero izmed njih bi bilo zate najbolj primerno. Prav tako, so vsa ta zdravila dostopna le na recept. 

  Upam, da sem ti dal osnovne informacije. Zelo v podrobnosti ne morem napisati, saj je to cela znanost in je odgovor zelo kompleksen. 

  Tako da bi te še enkrat spodbudil, da se za konkretna vprašanja obrneš na psihiatra. 

  Lepo bodi!

  Nikola Zhivkovikj, dr. med., specializant psihiatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje