Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

hujšanje, mišice, depresija???

Tema: Čustva, Prehrana in gibanje, Samopodoba/Verjamem vase, Samopoškodbe, Telesna samopodoba

  • lu

    lucy

    lucy

    Objavljeno: 12 maj 2023 17:38

    Pozdravljeni.

    Veliko sem razmišljala in sem ugotovila, da se bi mogoče obrnila na vas.

    Jaz doživlam v sebi zelo veliko stisko, ki upliva tudi na moje mentalno zdravje. Od odzunaj drugi ne vidijo kaj doživljam. A jaz v sebi vem kaj doživljam. Saj ko sem z drugimi je res, da pozabim na težave in se sprostim, a ko sem že spet sama nastane ta začaran krog. Enkrat sem vam pisala pod drugim imenom, da bojo prodali dva konja, ki mi veliko pomenita. Poleg tega sem visoka in pomojem mnenju debela. Visoka sem 177cm tehtam pa 63kg.

    1. zaradi tega sem se začela rezati. Ali sem za to depresivna? Ne moti me če sem, ker se lahko zdravi, samo hočem meti diagnozo oz. kaj si vi mislite?

    2. Vem da ni zdravo, da bi hujšala v pretiranost, samo hočem dobit mišice, in skupaj z njimi tehtati 50kg. to je za me zelo pomembno, vsa hočem svoje življenje nadaljevati kot športnica?

    3. ali lahko mišice dobim kar sama doma, saj sem še mladoletna in nočem z tem obremenevat staršev, vsaj imajo druge težave...? ali je možno, da bi na to težo in mišice prišla v dveh tednih in na te teži tudi ostala, vsaj mi je to zelo pomembno, sploh pa ta dva tedna, saj se potem nekaj zgodi?

    Lep pozdrav Lucy

  • Uredništvo

    Lucija Gobov

    Objavljeno: 15 maj 2023 10:32

    Odgovor svetovalke:

    Pozdravljena Lucy,

    tvoja teža je povsem normalna in verjetno se tudi sama tega zavedaš, saj si zapisala, da si po tvojem mnenju debela. Torej te drugi vidijo normalno prehranjeno.

    V dveh tednih shujšati in pridobiti mišice je povsem nerealno pričakovanje. Tudi sicer bi s 50 kg imela veliko manj mišic, kot jih imaš sedaj. Bila bi že na robu podhranjenosti in podhranjena dekleta imajo slabotne mišice in ne izgledajo lepo. Pa tudi to se nikoli ne zgodi v 2 tednih.

    Hormonske spremembe pri trinajstletnicah povzročajo tudi veliko psihičnih težav, stisk, pa to še ne pomeni nujno depresije. Ukvarjanje s športom je zelo dobra ideja. Šport ti bi pomagal prebroditi stiske. Lahko vadiš doma, še bolje, če se priključiš kakšni skupini. Ni nujno, da bi s tem obremenjevala starše. Lahko se pozanimaš v šoli, kakšne so možnosti.

    Če se ne moreš upreti rezanju, poišči pomoč psihologa, lahko se obrneš na osebnega zdravnika/zdravnico.

    Vse dobro ti želim.

    Lucija Gobov, dr. med., specialistka pediatrije

  • Anonimno

    Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

  • Brezplačno

    Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

  • Strokovno

    V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje